Kultūras ziņas

Leģendārajam gleznotājam Ludolfam Libertam 120

Kultūras ziņas

Godina šā gada brīvprātīgos

Debesis un pazeme Fotogrāfijas muzejā

Debesis un pazeme Fotogrāfijas muzejā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Ir mākslinieki, kuri savus darbus rada, lidojot starp mākoņiem, un ir mākslinieki, kuru daiļrade dzimst dziļos pagrabos. 4. decembrī Latvijas Fotogrāfijas muzejā tiek atklātas divu tādu fotogrāfu izstādes – Mihaila Ignata “Sapņu kartogrāfiju” un Māra Grunska “Rēgi”.

Esmu digeris jeb pilsētpētnieks, atzīst fotogrāfs Māris Grunskis. Izstādē redzamie darbi ir tapuši padomju un vēl senāku laiku pagrabos, angāros un pamestās ēkās. Fotogrāfa uzdevums neesot parādīt, cik nolaists ir pagātnes mantojums. Vispirms fotomākslinieks šeit saskata māksliniecisko vērtību.

„Pārsvarā tā ir padomju vēsture, tur daudz kas ir palicis pāri. Mani interesē arī citi laiki. Daugavpils cietoksnis ir mana interese. Vēsture, mijiedarbojoties ar cilvēkiem un dabu rodas šādi skati,” skaidro fotomākslinieks Māris Grunskis.

Izstādē ir aplūkojami 27 Grunska darbi. Atbilstošas noskaņas radīšanai autors neaprobežojas tikai ar fotogrāfijām. Ekspozīciju papildina instalācija un video no bildēšanas procesa.

„Galvenais ir parādīt to atmosfēru, noskaņojumu,” turpina fotomākslinieks. „Attēlos parādās interesantākās formas, citur saturiskais bija nosakošais bildēs. Tas ir tāds kompromiss starp saturu un formu.”

Fotogrāfiju sērija "Rēgi" sākta veidot 2009. gadā. Māris Grunskis (1985) ar fotogrāfiju sācis nodarboties četrpadsmit gadu vecumā. Šobrīd pievērsies pilsētvides skatu, pamestu vietu un dabas skatu fotografēšanai. Strādājis par ārštata fotogrāfu „Neatkarīgajā Rīta Avīzē”. Māris Grunskis ir bijis Ogres fotokluba biedrs no 2010. līdz 2014. gadam. 2012. gadā ieguva 2. vietu fotokonkursā “Latvijas fotogrāfi atklāj Latgali”, nominācijā “Daba”. Pirmā personālizstāde „232 km” tikusi atklāta 2009. gadā Daugavpils domes administrācijas Rīgas birojā, šajā pašā gadā piedalījies jauno fotogrāfu darbu izstādē „Rosols” Daugavpils Novadpētniecības muzejā.

Fotogrāfijas muzejā 4. decembrī tiek atklāta arī aerofotogrāfa Mihaila Ignata izstāde "Sapņu kartogrāfija". Tās ir 20 pasakainas Latvijas ainavas no putna lidojuma, kuras atlasītas no plaša sešu gadu un vairāk kā deviņdesmit lidojumu laikā uzņemta aerofotogrāfiju materiāla. Fotogrāfiju uzņemšanas ģeogrāfija ir plaša – gandrīz visa Latvijas teritorija. Pats autors šobrīd atrodas Ukrainā, kur EDSO novērošanas misijas ietvaros darbojas kā civilais eksperts.

Abas izstādes Fotogrāfijas muzejā  būs skatāmas līdz 11.janvārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti