Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Aigaru Ūdri

Rīta Panorāma

Intervija ar Baibu Broku

Saruna ar Dāvi Sīmani

Dāvis Sīmanis: Ir sajūta, ka neko neesam mācījušies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

No 11. aprīļa kinoteātros skatāms Dāvja Sīmaņa dokumentālos notikumos balstītais stāsts “Escaping Riga”. Filmas režisors, salīdzinot kinodarbā atstāstīto laika periodu ar mūsdienu politisko situāciju, velk paralēles un atzīst, ka cilvēki nav neko mācījušies no pagātnes notikumiem.

Uzņemta mūsdienu kinematogrāfijai netipiskā veidā, filma “Escaping Riga” brīžiem rada sajūtu, ka spēlfilmas vietā tiek skatīts kinohronikas materiāls. Režisors Dāvis Sīmanis Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta Panorāma” stāsta, ka tas darīts ar nolūku, lai pietuvinātu kinodarbu leģendārā režisora Sergeja Eizenšteina laika kino. “Escaping Riga”  mērķis ir kalpot par atgādinājumu vēstures notikumu gaitai un dot jaunu impulsu saredzēt pagājušā laika saistību ar mūsdienu situāciju.

Dzīvojam šoka terapijas laikmetā, vēsturiskā atmiņa ir zemā līmenī – cilvēki neatceras notikušo. Filmā attēlotie 20. gs pirmās puses notikumi atbilst situācijai, ko redzam šobrīd – okupācija Krimā, kultūras personību apspiestība. Rodas sajūta, ka neesam neko mācījušies,” secina režisors.

Dāvis Sīmanis atzīst, ka “Escaping Riga”  ir ne vien vēstījums par divām izcilām 20.gadsimta personībām - Sergeju Eizenšteinu un Jesaju Berlinu, bet arī 21. gs sākuma dokuments par Latviju, kuru vērtējot ir nevis jāļaujas emocijām, bet jādomā un jāizprot. 

Kā jau iepriekš vēstīts, režisors Dāvis Sīmanis, pabeidzot darbu pie dokumentālā stāsta "Escaping Riga", turpina radošo darbību, veidojot  vēsturisku spēlfilmu "Pelnu sanatorija".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti