Dānijas filmu dienās – trīs Larsa fon Trīra filmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Turpinot “Kino galerijas” 25 gadu jubilejas svinības, kinoteātris “K.Suns” 10., 11. un 12. decembrī sadarbībā ar Dānijas Kultūras institūtu piedāvā noskatīties trīs izcilā dāņu režisora Larsa fon Trīra autordarbus, retrospektīvi iezīmējot kinoteātra radošo darbību teju trīs desmitgažu garumā.

10. decembrī plkst.17.00 tiks demonstrēta filma „Melanholija“ (2011), kas tiek uzskatīta par dāņu režisora fon Trīra labāko darbu. Varētu teikt, ka tā veidota kā zinātniskās fantastikas psiholoģiska drāma vācu romantisma garā – filmu muzikāli caurvij Riharda Vāgnera operas „Tristāns un Izolde“ uvertīras motīvi. Filmas darbība sākas svinībās, kad Justīne un Maikls ģimenes un draugu lokā svin kāzas, taču tās pēkšņi pārvēršas par katastrofu Visuma mērogā - atklājas, ka Zemei tuvojas planēta Melanholija. Tūkstošiem gadu gigantiskais briesmonis ir slēpies aiz Saules, bet te piepeši mainījis orbītu un nu traucas pretim Zemei. Ar katru stundu Melanholija ir aizvien tuvāk un tuvāk, un cilvēces cerības izdzīvot kļūst aizvien mazākas.

Filma 2011.gadā Berlīnē ieguva Eiropas Kino akadēmijas augstāko novērtējumu kategorijā "Labākā filma". Īpaši jāizceļ tas, ka, īsteniem kino gardēžiem par prieku, filma tiks demonstrēta 35mm formātā ar subtitriem latviešu un krievu valodās.

11. decembrī plkst. 19.30 būs iespēja noskatīties filmu „Dejotāja tumsā“ (2000), kurā islandiešu dziedātāja Bjorka un franču kino dīva Katrīna Denēva izspēlē dramatiskus sieviešu likteņus. Bjorkas atveidotā Selma ir čehu emigrante un vientuļā māte. Viņa dodas uz Ameriku, lai strādātu nomaļā rūpnīcā un krātu naudu acu operācijai priekš sava dēla, kurš, tāpat kā viņa, cieš no iedzimtas kaites, kas lēnām noved pie akluma. Vienīgais glābiņš no drūmās ikdienas rutīnas ir Selmas ārkārtīgi lielā mīlestība uz mūziku, jo īpaši Holivudas klasiskajiem mūzikliem. Brīžos, kad dzīve šķiet grūta, viņa iztēlojas sevi ieskautu brīnišķīgajā mūzikas un dejas pasaulē. Par negaidītu un dramatisku pagriezienu Selmas dzīvē kļūst brīdis, kad, pēkšņa izmisuma vadīts, Selmas kaimiņš viņu nepatiesi apsūdz zādzībā.

13.Eiropas filmu balvas pasniegšanas ceremonija "Dejotāja tumsā" ieguva galveno balvu "Gada labākā Eiropas filma". Tā atzīta par labāko vēl trīs kategorijās – islandiešu dziedātāju Bjorku, kurai šī bija pirmā kinoloma, par labāko aktrisi atzina gan kinematogrāfistu žūrija, gan kinoskatītāji, bet Larss fon Trīrs izpelnījās balvu kā labākais režisors.

12. decembrī plkst. 19.30 tiks demonstrēta filma „Eiropa“ (1991). Par šo filmu Larss fon Trīrs Kannu Kinofestivālā reiz saņēma speciālo žūrijas balvu. Filmas veidota eksperimentālā kino manierē, rotaļājoties galvenokārt ar melnbaltu attēlu, ko ik pa laikam papildina krāsu kadri, tādējādi veidojot filmas dramatisko līniju. 1945.gadā drīz pēc Otrā pasaules kara beigām, jaunais un ideālisktiskais amerikānis Leopolds Keslers, vēlēdamies “izrādīt laipnību” vācu tautai, piesakās darbā par guļamvagonu vilciena pavadoni "Zentropa Express" dzelzceļa kompānijā. Tur viņš satiek savu liktenīgo sievieti un top ierauts nacistu teroristiskās sazvērestībās.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti