Daira Āboliņa speciāli no Berlīnes: «Zelta lācis» Vimam Vendersam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Vācu režisors Vims Venderss, kurš pagājušajā decembrī viesojās Rīgā kā Eiropas Kinoakadēmijas prezidents, šogad svin savu 70. jubileju ar filmu skatēm un lekcijām daudzviet pasaulē. Berlīnes kinofestivālā 12. februārī Vimam Vendersam piešķirts „Zelta lācis” par mūža ieguldījumu kino mākslā.

Berlīnes kinofestivāls vienmēr darbojas abās frontēs: godina klasiķus un ciena jaunos talantus. Šodien  Vima Vendersa diena.

Berlīnes kinofestivālā ir tradīcija festivāla goda zvaigznēm ļaut satikties ar pasaules prasīgākajiem un jauneklīgākajiem kinoprofesionāļiem un neslēpt sava amata noslēpumus. Vims Venderss, kurš sācis 60.-70. gadu mijā kā vācu jaunā kino pārstāvis, personiski, poētiski un sociāli runājot par Vācijas realitāti, savā daiļradē apmetis vairākus radošos lokus. Izmēģinājis Holivudas pievilcību un postu, tomēr savas labākās filmas uzņēmis Vācijā, miksējot filmu žanrus strādājot gan aktierkino ar amerikāņu un Eiropas zvaigznēm, gan  dokumentālajā kino.

"Dažas no fragmentos rādītajām filmām bija veiksmīgas, dažas pat bija grāvēji kā “Debesis pār Berlīni”, un dažas no tām man pašam sagādāja gandarījumu," stāsta Vims Venderss. "Taču manā karjerā ne vienmēr gandarījums un filmas panākumi ir nozīmējis vienu un to pašu. Gandarījums ir no tā, ka tu esi realizējis visu, ko varējis. Un vienīgi es pats to varu izsvērt."

Berlīnes kinofestivālā pasaules pirmizrādi piedzīvoja Vima Vendersa jaunākā filma “Viss būs labi” (Every Thing Will be Fine) ar Džeimsu Franko, Šarloti Geinsbūru galvenajās lomās. Drāma, ko izraisa kāds traģisks negadījums uz ceļa un atstāj pēdas uz mūžu daudzu cilvēku likteņos.

Pēdējos gados Vims Venderss daudz eksperimentē ar 3D kino, meklējot iespēju šai kino atrakcijai strādāt mākslas, ne tikai izklaides žanrā. Šoreiz filma, kurā nav nekādu citu efektu kā cilvēku attiecības, trīsdimensiju dziļums tiek piešķirts ainavai un darbības fonam. Vai ekperiments attaisnojas, spriest kino zālēs, bet tas ir Vendersa izaicinājums klasiskajam kino.

"3D kino multiplicē visu, ko mēs redzam ar savām abām acīm. Un tas nav tikai tāpēc, ka ir filmēts ar divām kamerām. Tas ir veids, kā tu ieraugi daudz vairāk. Tas ir kaut kas līdzīgs kā 2x2," skaidro Venderss.

Vima Vendersa filmu tēli – spārni un ceļš, gadu gaitā no filmas filmā ieguvuši variācijas...Filmas ir Vendersa spārni, ar kuriem viņš spēj pieskarties katram no mums kino zālē.

Daira Āboliņa: Vai jums šovakar ir spārnu sajūta?

Vims Venderss: Jā, man ir! Mana dieviete ir kopā ar mani... Varbūt vienīgi caur jūsu kameru to nevar redzēt, bet man tie ir uz muguras.

Daira Āboliņa: Kāda ir kino misija mūsu gadsimtā?

Vims Venderss: Palīdzēt cilvēkiem saprast vienam otru mazliet labāk. Nu, kaut mazliet labāk. Arī to, kāpēc esam ieradušies šeit, uz Zemes.

Vims Venderss ir ne tikai pasaulē mīlēts kino klasiķis, bet arī ekstravaganta kino personība. Negaidiet, ka viņš uz sarkanā paklāja, ejot pēc sava "Zelta lāča", iznāks ģērbies nevainojami pēc etiķetes, kaut kam ir jābūt mazliet nepareizi, jo arī māksla mīl spītīgos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti