Kultūras ziņas

Vācieša un Čaka Rīga īpašā izstādē

Kultūras ziņas

Brāļi Ābeles debitē ar īsfilmu "Kastrāts kuilis"

Jau godalgotās filmas "Modris" pirmizrāde Latvijā

Daira Āboliņa: Latviešu kino ienākusi jauna paaudze

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

“Latviešu kino ienākusi jauna paaudze ar īpašu viedokli par laiku, kurā viņi dzīvo, arī par jauniem un sevi meklējošiem cilvēkiem raksturīgajām sāpēm un nervozitāti,” – tā par vairākas starptautiskas atzinības saņēmušo režisora Jura Kursieša spēlfilmu “Modris” teic kinokritiķe Daira Āboliņa. Filmai 23.oktobrī Latvijas pirmizrāde.

Vai filmas galvenās lomas atveidotāju var dēvēt par īstu režisora atradumu un kino tīrradni?

Daira Āboliņa: Puisis, kurš spēlē Modri - viņam ir tas, ko sauc par kino gēnu. Ir cilvēki, kurus kamera saprot un prot lasīt viņu emocijas un domas. Un šis galvenais varonis ir tieši tāds - viņš domā, koncentrējas, un kamera skenē un redz viņa domas. Tas ir kaut kas tāds, ko nevar iemācīties kino augstskolās. Tas nav nekas tāds, kas saistīts ar aktiermeistarību, tas ir saistīts ar cilvēka personību un kinoģēniju.

Kas ir filmas veiksme?

Daira Āboliņa: Beidzot notiek tas, ko esam gaidījuši gadiem ilgi, tas, ko es gribētu nosaukt par latviešu kino jauno vilni. Nāk jauna paaudze un viņi spēj uz ekrāna pateikt kaut ko par savām sajūtām, par sajūtām laikā, kurā viņi dzīvo. Un nav nekā grūtāka kinomākslā, kā būt konkrētam uz ekrāna, stāstīt stāstu un vienlaicīgi pateikt to pareizo intonāciju, to, kurai tic tavas paaudzes cilvēki. Filma ir par to, ko nozīmē atrast sevi pasaulē, kurā esi ļoti vientuļš, kaut arī tev ir daudz ļaužu apkārt... tev ir brīnišķīga mamma, kura ir ļoti pārstrādājusies darbaholiķe, kā vairums no mums, tev ir draugi, kuri ne vienmēr tevi saprot, tev ir vēlmes, kuras tu ne vienmēr proti pastāstīt citiem – visas šīs lietas, kuras ir ļoti raksturīgas šim laikam un jauniem cilvēkiem.

Pirmkārt, mēs redzam, ka režisoram Jurim Kursietim ir kinoviedoklis, arī kinovalodā viņš prot stāstīt savu stāstu, viņš ir šīs filmas autors. Šajā gadījumā varam runāt par kino estētikas piedāvājumu šajā filmā, par to, ka pasaule ir nevis vienkārši reālistiska, bet tāda, kā to redz galvenais varonis un režisors. Tas ir jau interpretēts laiks un kinovaloda. Tas ir ne tikai izstāstīts stāsts par jaunu puisi un viņa meklējumiem, bet arī jauns režisors un viņa redzējums par šo stāstu. Te ir runa par kinoizteiksmi, par attieksmi pret realitāti, emocijām, pret kadru un stāstu, par attieksmi, kas ir ļoti svarīgi.

Kā iepriekš vēstīts, režisora Jura Kursieša debijas filma "Modris" Sansebastjanas starptautiskajā filmu festivālā Spānijā saņēma žūrijas "Īpašās atzinības" balvu, bet izdevumā "Variety" publicētajā recenzijā slavēta filmas “Modris” režisora spēja kino valodā uzdot būtiskus jautājumus.

Filmu “Modris” kinoteātros Latvijā sāks rādīt no 24. oktobra. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti