Daira Āboliņa: Drošības pasākumi Kannu kinofestivālā rada stresu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Pastiprinātas drošības apstākļos šajās dienās notiek starptautiskais Kannu kinofestivāls, kuram šogad ir 70.jubileja.  Intervijā Latvijas Radio stāsta kinokritiķe Daira Āboliņa stāsta, ka šie drošības pasākumi rada stresu.

Daira Āboliņa par drošības pasākumiem Kannās
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Festivāla filmu seansi, pat pirmizrādes ļoti stingrās kontroles dēļ kavējas, stāsta Āboliņa. Virs Kannām lido helikopteri, apmeklētājus rūpīgi pārbauda, tostarp, iesaistot suņus.

"Šeit arī visi seansi kavējas pārbaudes dēļ. Un militāristu klātbūtne ir uz katra soļa ar automātiem," saka kino kritiķe."Šogad, neraugoties uz svinēšanu, cilvēkiem ir daudz lielāks stress, jo viss tiek kavēts, pārbaudīts ar suņiem. Vārdu sakot, ļoti nopietni tā drošības uzraudzība te ir."

Kā atklāj Āboliņa, viens seanss pat ticis pārtraukts, jo saņemta ziņa par it kā ievietotu bumbu.

"Sajūta ir drusku satraucoša. Viņi mūs katru uzskata par potenciālu upuri vai vainīgo kaut kāda ekscesa radīšanā," atzīst Āboliņa.

22.maijā Kannās notika pirmizrāde Ungārijas un Slovākijas kopražojuma filmai "Out", kura uzņemta Latvijā. Tajā piedalās arī 10 latviešu aktieri. Vienā no galvenajām lomām Guna Zariņa. Filmas režisors ir Giorgijs Krištofs. Daira Āboliņa saka, ka pārņem pretrunīgas izjūtas, ieraugot, kā latviešus un Latviju redz „no malas”.

Daira Āboliņa par filmu "Out"
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Ir ļoti dīvaini skatīties uz to, kā mūs kāds redz no malas, nevis no pastkartītēm, nevis no pasaules, uz kuru aicina tūristus, bet kā uz pasaules malu, kurā, iespējams, ir mierīgāk, kurā, iespējams, nav tik daudz smaidu un draugu, kā tas liekas, kad tu esi citur, bet kurā ir iespējas iedzīvoties, un šis cilvēks iedzīvojas," stāsta kino kritiķe.

Jau vēstīts, ka Kannu starptautiskā kinofestivāla oficiālajā programmā šogad iekļautas divas Latvijā uzņemtas un valsts līdzfinansētas filmas. Oficiālajā konkursā startē Sergeja Lozņicas spēlfilma “A Gentle Creature”, bet konkursā “Un certain regard” – slovāku režisora Georga Kristofa pilnmetrāžas debija “Out”. Abas filmas tapušas, piedaloties Latvijas studijas „Film Angels Productions” komandai un piesaistītajam līdzfinansējumam.

Savukārt filmu studijas “Mistrus Media” producents Gints Grūbe iekļauts 20 profesionālo kinoproducentu izlasē platformai “Producers on the Move”, kas jau 18. reizi strādās Kannu starptautiskā kinofestivāla ietvaros.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti