Daira Āboliņa: Berlinālē – vienkāršu cilvēku dzīvesstāsti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Konkursa programma šogad ir diezgan savdabīga. Tajā iekļautās filmas galvenokārt koncentrējas uz ikdienišķiem tēliem, mūsu līdzcilvēkiem, kuri strādā vienkāršus darbus, piemēram, cērt mežus vai krāso līnijas uz ceļiem. Tajā pašā  laikā arī viņi caur savu vienkāršību un „parastumu” spēj attīstīt dramatismu vai komiskumu.

Šogad žūrijai atdot „lāci” būs ļoti grūti. Ja agrāk balvas piešķiršana bija vieglāka, ja skatē parādījusies kāda filma, kurā parādās tīri ekstrēms mākslinieciskums, tad nu festivāls piedāvā kino, kurā iztrūkst pārspīlēts estētiskais dziļums vai, tieši otrādi, glancējums.

Pagaidām kritiķu favorīte ir čīliešu lente „Glorija”, kas stāsta par pusmūža sievieti, kura cīnās ar šķiršanās sekām un tiecas pēc gaišākas nākotnes. Paredzams, ka galvenās lomas atveidotāja Paulīna Garsija aizbrauks mājup ar labākās aktrises balvu, kaut uz to ir vēl viena ļoti spēcīga pretendente, proti, Žiljeta Binoša. Viņa iejūtas franču skulptores Kamillas Klodēlas personā. 1915. gadā viņu ievietoja psihiatriskajā klīnikā, un filma koncentrējas tieši uz šo periodu mākslinieces dzīvē. Jāpiebilst, ka pārējie filmā redzamie slimnīcas pacienti patiešām ir garīgi nepilnvērtīgi.

Diezgan plašu preses un skatītāju rezonansi izraisīja irāņu režisora Džakara Fanahi kamerfilma „Aizvērtais aizkars”. Tā aicina skatītāju uz diezgan neērtu dialogu, kas savukārt satrauc izklaidi un vieglāku saturu meklējošo publiku. Fanahi šobrīd aktīvi cīnās par cilvēktiesībām savas dzimtenes kontekstā, pret viņu pašu no varas pozīcijām ir izdarīts ārkārtīgi liels spiediens. Varētu teikt, ka viņš šobrīd ir kulta režisors Eiropas kinomīļu acīs.

Savukārt vācu režijas meistars Ulrihs Zeidls izvēlējies apspēlēt vārīgo un neviennozīmīgo pusaudzības tēmu, viņa darbs „Paradīzes cerības” ir par hormonu vētrām, kas plosa jauniešus. Ne mazāk lielu ievērību izpelnījās Stīvena Sodenberga jaunās lentes „Blakus efekti” seansi, tajā Džūda Lovs spēlē kopā ar Ketrīnu Zetu Džonsu un trillera „Meitene ar pūķa tetovējumu” zvaigzni Rūniju Māru. Nav izslēgts, ka žūrija izceļ Lova aktiera darbu, apbalvojot to kā labāko. Taču diezin vai tas būtu prātīgs solis no Eiropas puses, jo izcils sniegums ir arī no mazāk slavenu kolēģu puses, piemēram, Denisa Tanoviča – viņš drāmā „Dzīves notikums” tēlo čigānu ģimenes tēvu, kurš cīnās pret netoleranci un par savām pilsoņa tiesībām. Tomēr no tā, ko esmu redzējusi, aktrišu darbs šogad ir ar lielāku māksliniecisko dziļumu.

Festivāls noslēgsies svētdien, 17. februārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti