Daira Āboliņa: «Adeles dzīve» būtiski paplašina kino iespējas kā tādas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kannu kinofestivālā uzvarējusī filma „Adeles dzīve”, kas stāsta par mīlestību starp divām sievietēm, būtiski paplašina kino valodas, kino tabu un kino iespējas kā tādas, uzskata kinokritiķe Daira Āboliņa.

„Šis lēmums tika uzņemts ar stāvovācijām zālē un ne tāpēc, ka faktiski savādā veidā sakrīt ar politiskajām aktivitātēm Francijā un šis lēmums jau ir izsaucis zināmu viļņošanos un protestus, bet, izceļot tieši filmas mākslinieciskās kvalitātes,” stāsta kinokritiķe. „Neredzot šo filmu, protams, ir viegli to visu norakstīt uz citādas mīlestības modi, bet tas ir pārāk vienkāršoti attiecībā pret šo filmu, jo šī filma, manuprāt, ļoti būtiski paplašina kino valodas, kino tabu un kino iespējas kā tādas.”

Pēc šīs filmas nekad mīlas stāsti vairs nebūs tādi, kā līdz šim,” norāda Āboliņa.

Kā iepriekš ziņots, Francijas kūrortpilsētā Kannās svētdienas vakarā noslēdzās ikgadējais kinofestivāls, kura galveno balvu - Zelta palmas zaru - ieguva tunisiešu izcelsmes franču režisora Abdellatifa Kešiša filma "Adeles dzīve" ("La Vie d’Adèle"), kas vēsta par divu lesbiešu mīlas stāstu.

Otra svarīgākā balva tika amerikāņu brāļu Koenu filmai "Inside Llewyn Davis".

Par "Zelta palmas zaru" sacentās 20 filmas.

Kā labākais režisors tika apbalvots meksikāņu kinomākslinieks Amats Eskalante par filmu "Heli", kas vēsta par narkotiku kariem Meksikā.

Labākās aktrises balvu ieguva francūziete Berenisa Bežo par lomu filmā "The Past". Par labāko aktieri tika atzīts 76 gadus vecais amerikānis Brūss Derns par lomu filmā "Nebraska".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti