Dienas ziņas

Ugālē uzieta izcila retas sūnas atradne

Dienas ziņas

Jelgavas apkaimē plāno divas krematorijas

Dokumentālā filma "Valiant"

Cīņa par Latvijas brīvību trimdā – dokumentālā filma «Valiant!»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Valsts svētku vakarā Rīgā pirmizrādi piedzīvoja dokumentālā filma par latviešu demonstrācijām trimdā "Valiant! Brauciens uz brīvu Latviju". Nupat kino seanss aizvadīts Jēkabpilī, iedzīvotājiem dodot iespēju arī tikties ar vienu no filmas galvenajiem varoņiem.

20. gadsimta 80. gadi, Eiropa, Ziemeļamerika un tur dzīvojošie latviešu jaunieši, kuri ar skaļām un pārdrošām demonstrācijām piesaista preses uzmanību, lai pasaule zinātu par Baltijas valstu okupāciju. Viņi pieķēdēja sevi pie Padomju Savienības vēstniecību vārtiem, dedzināja padomju karogu un imitēja asins liešanu, tā ir tikai daļa no piedzīvotā, kas ietverta dokumentālajā filmā “Valiant!”.

“Domāju, ka tas būtu ideāls mācību materiāls skolēniem, jo ļoti labi parāda tā laika situāciju,” pēc filmas noskatīšanās secināja jēkabpiliete Enija.

Savukārt jēkabpiliete Silva uzsvēra: “Šo cilvēku neatlaidība, viņu izdoma un pārliecība par to, ko viņi dara. Mums jau likās, ka mēs to brīvību izcīnījām, te tas notika, bet tas nemaz, iespējams, nebūtu noticis, ja mūsu tautieši nebūtu nemitīgi par brīvību cīnījušies savās mītnes zemēs.”

Filmas galvenais varonis gan esot automašīna – Jura Bļodnieka tā laika “Valiants”, kurš 25 gadus nostāvējis garāžā un ir aprakstīts ar pretpadomju saukļiem.

“Tanī laikā nupat Gorbačovs bija ienācis Padomju Savienībā kā vadītājs, un tad mēs arī viņu paņēmām, apvilkām ar sarkanu apli un šķērssvītru cauri, ka mēs gribam, lai viņš iet uz elli, un aizmugurē bija angliski rakstīts – “Krievija, ārā no Igaunijas, Latvijas un Lietuvas!”. Citi saukļi arī bija uzlikti virsū,” stāstīja Juris Bļodnieks.

Uz jautājumu vai tiešām nebija brīžu, kad rokas nolaidās un tas, ko darījāt, šķita bezvērtīgs? Atbilde ir pārliecinoša: “Tā īstenībā nebija nevienu reizi. Mēs esam tikai daži, kuri tajā filmā parādās, bija daudzi citi, kuri darbojās, rakstot vēstules saviem likumdevējiem, prasot palīdzību, piedaloties demonstrācijās, kaut zīmējot plakātus. Ļoti daudzi to darīja, lai neatkarība taptu un lai tā šodien būtu paliekoša.”

Filmas producents ir muzejs un pētniecības centrs "Latvieši pasaulē". Filmas režisore Māra Pelēce un montāžas režisore Dita Gruze abas ir ASV dzīvojošas un strādājošas latvietes. Filmas idejas autore un producente Marianna Auliciema ir muzeja "Latvieši pasaulē" galvenā kuratore.

Sākot ar 30. novembri, filma būs skatāma visā Latvijas teritorijā bez maksas portālā filmas.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti