Cilvēcīga aizkustinājuma asara Rīgas Starptautiskajā kino festivālā. Skatītājas piezīmes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF) jau tuvojas noslēgumam, kad būs noskaidroti rezultāti festivāla konkursos un notiks laureātu apbalvošana. Aizvadītajās dienās konkursa programmas guvušas lielu skatītāju interesi. 

Visu šo nedēļu kino "Splendid Palace" skatītāju ir nemainīgi daudz – trešdien, 19. oktobrī, atklātais Īsfilmu Nacionālais konkurss ar interesentiem piepilda visu Lielo zāli. Un arī festivāla konkursa programmā startējošā Hlinura Palmasona filmas "Dievzeme" seanss ir pilnībā izpārdots. (Filmas otrais seanss būs svētdien un to vēl līdz 23. oktobrim var noskatīties arī  tiešsaistē Riga IFF mājaslapā.) Šogad Riga IFF filmu seansi notiek ne vien "Splendid Palace", bet arī "K.Suns" un "Forum Cinemas", tāpēc svarīgi pievērst uzmanību norises vietai. Ja seanss notiek "Splendid Palace" Mazajā zālē, iesaku izmēģināt pēdējās rindās esošos divvietīgos krēslus, kas ir patiešām ērti, ja krēslā iekārtojies vienatnē. 

Devos noskaidrot, kā jūtas darbīgā Riga IFF komanda. "Pēdējās dienas uzņemam daudz starptautisko viesu, izsniedzam akreditācijas kartes.

Interesanti, ka šogad akreditācija ir piešķirta mūsu viesa sunītim.

Tā ir ļoti jauka kartiņa. Viss mums iet pēc plāna! Ja par programmu, tad varu ieteikt apmeklēt Baltijas Mūzikas video konkursu, kas ir īpašs gadījums, kad uz lielā ekrāna var skatīties mūzikas video. Un šādi tie kļūst par mākslas darbu – audiovizuālu kino darbu. Svētdien vēl var paspēt noskatīties "Dievzemi", kuras pirmais seanss bija izpārdots. Protams, Pazolīni filmas. Skatīties "Salo jeb 120 Sodomas dienas" uz lielā ekrāna – tā tik būs pieredze!" sacīja Līva Vernere, auditorijas un viesu servisa departamenta pārstāve.  

Riga IFF Auditorijas un viesu servisa departaments
Riga IFF Auditorijas un viesu servisa departaments

Cilvēcīgo vaibstu spogulis

Ceturtdienas, 20. oktobra, vakarā nacionālo pirmizrādi piedzīvoja režisores Lindas Oltes filma "Māsas". Seansā pirmo reizi Latvijā tika izmantots audio apraksts, šādi filmai līdzi varēja sekot arī apmeklētāji ar redzes apgrūtinājumiem.

"Manuprāt, šīs filmas lielākā jauda ir tajā, ka šis nav izdomāts stāsts. Tas ir īsts un patiess. Aiz Anastasijas patiesībā stāv vairāku tūkstošu Latvijas bērnu stāstu," ievadā sacīja Linda Olte.

Filmā māsas Anastasiju un Diānu ir gatava adoptēt amerikāņu ģimene, taču Anastasija nolemj uzmeklēt sen nesatikto māti. Lai arī sociāla drāma, filma ļauj iepazīt dumpiniecisko, nesavaldīgo galveno varoni viņas cilvēciskajā smalkumā un maigumā, šādi vienam no "sistēmas bērniem" piešķirot individuālus sejas vaibstus. Sistēmā visi ir viens monotons kopums. Un tik bieži spriedelējam par bērnu likteņiem, maz ko zinādami par reālajām situācijām. Kas mainās, ja mēs ielūkojamies sejā šiem dzīves pabērniem? Skatoties filmu, aizdomājos par "Open" radošajiem centriem, kas sniedz patvērumu un palīdzību jauniešiem, kuri dažādu iemeslu dēļ nesaņem pienācīgas rūpes un atbalstu no saviem vecākiem, aizbildņiem, institūcijām. Savu pieredzi centra vadītājs dokumentē sociālajos tīklos. 

Filma "Māsas" dod vārdu visām pusēm. Iepazīstot meiteņu bioloģisko mammu, top skaidrs, ka viņa pati savās izpausmēs vēl ir bērns, pār kuru rūpes uzņemas 13 gadus vecā Anastasija. Skatītājs seko līdzi galvenās varones vizuālajām transformācijām, kurās atspoguļojas viņai apkārtesošie cilvēki, arī mēs kā sabiedrība.

Lai arī filmas stāsts ir skaudrs, tas ir arī līdzjūtīgs, un asara acu kaktiņā iemirdzas ne aiz skumjām, bet gan aiz cilvēcīga aizkustinājuma.

Filma "Māsas" kinoteātros Latvijā skatāma no 21. oktobra. 

Baltijas Mūzikas video uz Lielā ekrāna

Šīs piektdienas vakarā "Splendid Palace" Lielajā zālē notiks Baltijas Mūzikas video konkursa skate, kas ir daļa no Riga IFF jau kopš 2015. gada. Jautāju idejas autorei un kuratorei Agnesei Loginai – kā šī skate laika gaitā ir mainījusies?  "Ja pirmos gadus pavadīju desmitiem stundas vietnēs "YouTube" un "Vimeo", iepazīstot aktualitātes Igaunijā un Lietuvā, arī Latvijā, tad tagad šī joma ir zināma. Daudzi dalībnieki atgriežas, turpina veidot foršus darbus, kurus mēs turpinām rādīt.

Mūzikas video joma nav liela, bet ir dinamiska un mainīga. 

Vienlaikus ir pieaugusi atbildība. Šis ir pirmais gads, kad mums ir naudas balva – labākajam video režisoram piešķirsim 1000 eiro. Tas iedod lielāku atbildību, sevišķi žūrijai. Šogad esam aizņēmuši īpaši populāru laiku kino apmeklējumam – piektdienas vakaru pulksten 21.00 un "Splendid Palace" Lielo zāli. Ceram, ka skatītājiem būs interese kļūt par daļu no šī spilgtā, neparastā notikuma. Mūzikas video bieži neskaties uz lielā ekrāna, un "Splendid Palace" ir greznākais kino teātris Baltijā.

Baltijas Mūzikas video skate joprojām ir arī dauzonīgs pasākums, kurā atrādām lietas, kas var raisīt neizpratni. Manuprāt, tas ir labi!" 

Agnese Logina
Agnese Logina

Skatei izvēlēti septiņi Latvijas mūzikas video: Bingi Bongi režisētais videoklips " +K+M+B" kompozīcijai "+ +"; Paulas Kristiānas Pētersones režisētais  grupas "The Coco’nuts" dziesmas "Getting Dark" videoklips; Zanes Zelmenes videoklips Elizabetes Balčus kompozīcijai "Hotel Universe"; Waterflower režisētais videoklips "Mycelium (Step by Step)"; Elīzas Jordānes veidotais videoklips grupas "Laika suns" dziesmai "Nav kur iet"; Artūra Vanaga, Ritvara Stankeviča režisētā "Pīle", kas ir reperu anša un rolanda če kompozīcija; Adrianas Rozes režijā tapušais grupas "The Sound Poets" dziesmas "Skārienjūtīgs" videoklips.

Ko redzēt tuvākajās dienās?

Ja par ieteikumiem Riga IFF nedēļas nogalei, tad Agnese Logina izvēlas kino klasikas programmu "In Kino Veritas", kas šogad veltīta Pjēra Paolo Pazolīni daiļradei:"

Man patīk festivālos skatīties kino klasiku, jo tas ir kaut kas tāds, kas jau ir izturējis laiku. Sestdienas seanss ar filmu "Salo jeb 120 Sodomas dienas" ir ļoti izaicinošs, bet nenāk par sliktu dažreiz noskatīties ļoti izaicinošu klasisku filmu." 

Sestdienā, 22. oktobrī, festivāla izlases programmā ir Mikaela Hērsa filma "Nakts pasažieri" ar Šarloti Geinsbūru galvenajā lomā, kas stāsta par izjūtām un domām pēc laulības iziršanas. Miko Millilahti filma "Malkas citrēja stāsts" ir melnā komēdija ar labu devu eksistenciālisma. Sestdienas vakarā var ieplānot arī  Nikoletas Krebicas  "AEIOU – īsa pamācība mīlestības alfabētā", kas stāsta par jaundzimušu mīlestību, kas kāpj pāri barjerām – vecuma starpībai, likumam un atraidījumam.

Svētdienas, 23.oktobra, rītā gan "Splendid Palace", gan "Forum Cinemas" notiks bērnu auditorijai paredzēto īsmetrāžas filmu seansi. Pievakarē skaistās Grenlandes ainavas varēs baudīt Ivalo Franka filmā "Pēdējais cilvēks". Savukārt svētdienas vakarā nacionālo pirmizrādi piedzīvos Latvijas un Lietuvas kopīgi radītā filma "Dziesmas lapsai".

Riga IFF dienasgrāmatas

Vairāk

Par Riga IFF

Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF) šogad jau devīto reizi pulcē vietējo un starptautisko auditoriju uz vienu no Baltijas jūras reģiona nozīmīgākajiem kino notikumiem – no 13. līdz 23. oktobrim Riga IFF programmā klātienē un tiešsaistē, 12 sadaļās un 6 konkursos tiks izrādītas vairāk nekā 100 filmas no vietējā, Eiropas un pasaules kinematogrāfa.

Festivāla devītajā gadā skatītājiem tiks piedāvātas rūpīgi atlasītas aktualitātes no pasaules nozīmīgākajiem filmu festivāliem, pašmāju kino pirmizrādes un spilgtu autoru redzējumi. Festivāla laikā tāpat gaidāma notikumu programma, kas veidota sadarbībā ar Kijivas Kritiķu nedēļu (Kyiv Critics’ Week) – Ukrainas laikmetīgā kino programma un starptautiska diskusiju sērija par postkoloniālismu mediju telpā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti