Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Mārīti Seili

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Raimondu Vējoni

Intervija ar Antru Cilinsku

Cilinska: Filma «4. maija republika» mudina uz pilsonisko atbildību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Dokumentālās filmas “4. maija republika” mērķis ir mudināt cilvēkus uz pilsonisko atbildību, Latvijas Televīzijas „Rīta Panorāmā” norāda filmas režisore un producente Antra Ciliniska.

Lāčplēša dienā pirmizrādi piedzīvojusī filma „4. maija republika” pēta demokrātijas un kapitālisma dubultspēles kopš neatkarības atjaunošanas Latvijā. Filma vērtē neatkarības atjaunotāju vārdus un darbus, varas un naudas, elites un tautas attiecības, tiesiskumu un taisnīgumu. Tā aicina saprast atsevišķu cilvēku un visiem kopējo atbildību pret valsti.

Valsts kopums – tie esam mēs. Sapratnes tiltiņiem starp tautu un varu kaut kā ir jāveidojas, lai tas kopējais fons būtu labāks,” uzskata Cilinska.

Filmā tiek intervēti gan Augstākās Padomes deputāti, kuri balsoja par Latvijas neatkarību, gan politiskie „varoņi“, kuriem katram ir savi skaidrojumi un attaisnojumi par notikušo Latvijā.

Par filmas moto izvēlēta Ulda Ģērmaņa domugrauds: „Nekur nav teikts, ka latvietim jābūt vientiesīgam".

Pilsoniskā atbildība ir faktiski tas, uz ko mēs [mudinām],” uzsver režisore, citējot filmas scenārija autora Jāņa Dombura teikto, ka būtu labi, ja cilvēki ne tikai aizdomātos par filmu, bet izdomātu, ko viņi grib, ko negrib pieņemt, ar ko viņi var un ar ko nevar samierināties.

Kā iepriekš jau vēstīts, dokumentālā filma “4. maija republika” no 11. novembra skatāma regulāros seansos kinoteātrī “Splendid Palace”, tāpat arī vairāk nekā 30 kultūras centros un kinoteātros visā Latvijā. Jura Podnieka studija filmu bez maksas piedāvās noskatīties pansionātos, skolās, cietumos un slimnīcās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti