Rīta Panorāma

Skype intervija ar Evu Juhņēviču

Rīta Panorāma

Pandēmija laikā Latvijā izstrādā labākās VR brilles pasaulē

Skype intervija ar Adriānu Rozi un Daci Helmani

Cik dažāda var būt vientulība. Tapis režisores Adriānas Rozes «Instagram» seriāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

“Neraugoties uz straujo tehnoloģiju attīstību, kas nodrošina teju neierobežotas socializēšanās iespējas, dažādu jomu eksperti norāda, ka pasauli pārņem vientulības epidēmija,” uzsver Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūtā, kurā ar mērķi pievērst šim jautājumam pastiprinātu sabiedrības uzmanību, ir izveidots Latvijā pirmais “Instagram” seriāls "Fasāde" – ar kuru pirmdien, 8. jūnijā, tiks atklāta ikgadējā “Atbildīga biznesa nedēļa”.

Korporatīvās atbildības un ilgtspējas institūta vadītāja Dace Helmane LTV raidījumā “Rīta Panorāma” stāstīja, ka vientulības tēma kā šī gada “Atbildīga biznesa nedēļas” vadmotīvs izvēlēta jau pirms pusgada – pirms ārkārtējās situācijas izsludināšanas.

“Gan dati, gan pieredze rāda, ka cilvēki jūtas vientuļi ne tikai pasaulē, bet arī Latvijā. Sadarbībā ar “Kantar” mēs veicām iedzīvotāju aptauju, lai pārliecinātos, kāda tad ir situācija un kāda ir iedzīvotāju pašsajūta,” skaidroja Helmane. “Vismaz 60% saka, ka jūtas vientuļi. Ir tādi, kas jūtas vientuļi salīdzinoši retāk, tomēr tas, kas ir interesanti un kas ir arī viens no šīs kampaņas uzdevumiem – parādīt, ka vientulība nav tas pats, kas atrasties vienatnē.

Un cilvēki arī mūsu pētījumā norādīja, ka patiesībā viņi jūtas vientuļi, arī esot ģimenē, attiecībās, kolektīvā – un salīdzinoši biežāk nekā tie, kuri varbūt mājsaimniecībā dzīvo vieni paši.”

Lai runātu par vientulības tēmu, tapis īpašs “Instagram” seriāls “Fasāde”. Seriālā paredzētas piecas sērijas, katra no tām vienas minūtes garumā. Seriālā galvenajās lomās iejutīsies tādi aktieri kā Andris Keišs, Anta Aizupe, Marija Linarte, Juris Strenga un Laura Šteina.

Seriāla galvenais uzdevums ir parādīt, cik vientulība var būt dažāda, komentēja Dace Helmane. Tā pirmizrāde paredzēta 8. jūnijā. Ikviens interesents šo seriālu varēs vērot sociālajā tīklā "Instagram".

Seriāla režisore Adriāna Roze stāstīja: “Vientulības temats mani ir allaž interesējis tieši tā iemesla dēļ, ka bieži vien mēs literatūrā un mākslās kā par centrālo tematu domājam par mīlestību, bet es uzdrošinātos teikt, ka patiesībā centrālais temats ir vientulība vai bailes no vientulības.

Jebkura darbība, kaislības, rīcība vai pasivitāte bieži vien ir tieši tādēļ, lai cilvēki izbēgtu no šīs vientulības sajūtas, no bailēm par vientulību.”

Arī ideja seriālu veidot sociālajā tīklā “Instagram” režisori uzrunājusi. “Tieši, man liekas, sociālajos tīklos un “Instagram” īpaši – tā ir vieta, kur mēs visretāk atzīstamies, ka esam vientuļi, bet tieši tur mēs visbiežāk, man liekas, jūtamies vientuļi, reprezentējot sevi citādāk, proti, izveidojot fasādes ar sevi,” atzīmēja Adriāna Roze.

Seriāls “Fasāde” nav vienīgā “Atbildīga biznesa nedēļas” aktivitāte, skaidroja Dace Helmane: “Ir svarīgi runāt arī par risinājumiem, tāpēc ir izveidota vietne vientuliba.lv, kur visas šīs nedēļas laikā tiks pievienoti jauni ekspertu viedokļi, būs iespējams lasīt arī uzņēmumu pieredzes stāstus – ko viņi dara, lai darbinieki justos labāk un šī vientulības sajūta maksimāli tiktu izslēgta tieši darba vidē, kur patiesībā cilvēki arī bieži jūtas vieni.”

Par Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūtu:

Biedrība "Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūts" tika izveidota 2011. gada sākumā ar mērķi sekmēt valsts ilgtspējīgu attīstību. Institūta biedri un eksperti ir konsultāciju uzņēmumi dažādos ilgtspējas aspektos: “COBALT”, “Estonian, Latvian & Lithuanian Environment”, “Latvijas Zaļais punkts”, “Golin Riga”, “Spring Valley” un “Kantar”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti