Ceturtdien atklās «Rīgas Fotogrāfijas biennāli – NEXT 2019»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

4. aprīlī  plkst. 19.00 ISSP Galerijā, Berga bazārā, atklās laikmetīgās mākslas notikumu – "Rīgas Fotogrāfijas biennāle – NEXT 2019" – ar balvas “Meklējam jauno fotogrāfijā!” 2019. gada uzvarētājas Annijas Muižules (Latvija) personālizstādi “Priecīgi uzņēmēji izklaidējas birojā”, informēja biennāles pārstāvji.

Annija Muižule (Latvija, 1992) ir māksliniece un pētniece, kas patlaban dzīvo un strādā Nīderlandē. Studiju laikā Hāgas Karaliskās mākslas akadēmijas Fotogrāfijas programmā Muižule pievērsās attēlu tapšanas procesam, kā arī sāka pētīt cilvēka spēju robežas aptvert vizuālo kultūru milzīgajā informācijas daudzumā.

Starptautiskā žūrija, izvēloties “Rīgas Fotogrāfijas biennāles balvas 2019” uzvarētāju Anniju Muižuli, savu lēmumu komentēja šādi: “Pētot attēlu komodifikāciju, kā arī mijiedarbību starp fotogrāfiju un vārdiem, Annija Muižule piedāvā asprātīgu un kritisku laikmetīgās fotogrāfijas analīzi. Viņa lieto konceptuāli skaidru un apbrīnojami vienkāršu pieeju, pievēršot uzmanību emociju attēlojumam fotoattēlu bankās un vārdu izvēlei fotogrāfiju failu nosaukumos. Tādējādi viņas darbā mijiedarbība starp attēlu banku piedāvājumu un mūsu gaidām kļūst par savdabīgu laikmetīgās fotogrāfijas izpētes metodi un ilustrē veidus, kā šie attēli ne tikai raksturo, bet arī veido mūsu pasaules izpratni.”

Programmas turpinājumā plkst. 20.00 ISSP Galerijā notiks visu piecu balvas "Meklējam jauno fotogrāfijā!" finālistu darbu prezentācijas. Balvas mērķis ir atklāt un novērtēt Baltijas jaunos māksliniekus, kuri savos darbos demonstrē attēla spēku, piedāvā oriģinālu, laikmetam atbilstošu skatījumu un konceptuālu dziļumu.

Skatē piedalīsies Georgs Avetisjans (Latvija), Hedi Janso (Igaunija), Mari Lēna Kīpli (Igaunija), Annija Muižule (Latvija), Āps Tepers (Igaunija). Lai gan balvas rezultātus starptautiskā žūrija paziņoja jau 2018. gada novembrī, “Rīgas Fotogrāfijas biennāles – NEXT 2019” (RFB) ietvaros tie pirmo reizi būs apskatāmi publiski. Balva "Meklējam jauno fotogrāfijā!" tiek pasniegta jau trešo reizi.

4. aprīlī Latvijas Fotogrāfijas muzejā tiks atklāta arī Polijas jauno mākslinieku izstāde “(Ne)dabiskie ķermeņi”. Izstādes autorus interesē ķermeņi, kuri neiekļaujas monolītajā kultūras sabiedrībā, ir savādi un šķietami nesaprotami. Savukārt 5. aprīlī plkst. 18.00 muzejā notiks kritiķa un kuratora Ādama Mazura (Adam Mazur, Polija) lekcija ‘’Mūsu ķermeņi fotogrāfijā’’.

Šogad pirmo reizi festivāla vēsturē Rīgas Fotogrāfijas biennāle (RFB) rīko portfolio skati, aicinot gan jaunos autorus, gan arī profesionālus māksliniekus tikties ar nozares pārstāvjiem no Baltijas valstīm, Ziemeļvalstīm un Rietumeiropas, gūt vērtējumu un ieteikumus tālākai attīstībai. Skate notiks 5.aprīlī Ziemeļvalstu Ministru padomes biroja Latvijā telpās un ISSP Galerijā Berga Bazārā.

Georgs Avetisjans. No sērijas "Krunk. Dzērve, kas pārlidoja tēvzemi".
Georgs Avetisjans. No sērijas "Krunk. Dzērve, kas pārlidoja tēvzemi".

6. aprīlī ISSP Galerijā notiks starptautisks simpozijs “(Ne)Aktīvisma manifestācijas Baltijas jaunākajā mākslā”, tiecoties apzināt politisko un sociālo aktīvismu Baltijas jauno mākslinieku radošajās praksēs un skatot aktīvisma un mākslas attiecības kopumā.

Biennāles starpgadu programma “NEXT” veidota, pievēršot uzmanību jaunajiem māksliniekiem, kas vēl ir savas radošās karjeras sākumā, un dodot viņiem iespēju pieteikt sevi plašākā kontekstā.  Programmas ietvaros no 4. aprīļa līdz 28. jūnijam Rīgā un Berlīnē piedāvās apmeklētājiem jauno mākslinieku izstādes, lekcijas un simpoziju.

Ar pilnu “Rīgas Fotogrāfijas biennāles - NEXT 2019” programmu var iepazīties biennāles mājaslapā.

"Rīgas Fotogrāfijas biennāle  - NEXT 2019”

Rīgas Fotogrāfijas biennāle (RFB) ir starptautisks mākslas notikums, kas fokusējas uz vizuālās kultūras analīzi un māksliniecisku reprezentāciju, aptverot dažādas jomas un vērienīgus notikumus, sniedzot iespēju satikties ar daudziem starptautiski atpazīstamiem mākslas profesionāļiem. Fotogrāfija biennāles nosaukumā tiek izmantota kā apvienojošs jēdziens ļoti dažādām attēla veidošanas mākslinieciskajām praksēm, kas 21. gadsimtā turpina transformēt laikmetīgās mākslas valodu. Jau ierasti RFB starpgados akcents tiek likts uz Baltijas, Ziemeļvalstu un citu Eiropas valstu jaunajiem un perspektīvajiem māksliniekiem, kas vēl ir savas radošās karjeras sākumā, dodot iespēju viņiem pieteikt sevi plašākā kontekstā.

Lai akcentētu atšķirīgo fokusu no biennāles pamatprogrammas, starpgada pasākumiem tika radīts jauns nosaukums "Rīgas Fotogrāfijas biennāle - NEXT".  Jēdziens "next" jeb tulkojumā no angļu valodas "nākamais" ietver sevī ideju par kustību. Nākamais ir pāreja, kas nekad nav droša, paredzama vai iepriekš zināma, ar savu tiešo un neatgriezenisko klātbūtni pastāvīgi jautājot - vai nākamajam ir kāda saistība ar bijušo? Vai jaunais ir spējīgs būt radikāli jauns?

Paula Jansone. No sērijas “Atlantijas pērles”.
Paula Jansone. No sērijas “Atlantijas pērles”.

“Rīgas Fotogrāfijas biennāles – NEXT 2019” sadarbības partneri un atbalstītāji: Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, Adama Mickeviča Institūts (Polija), ''Goethe-Institut Riga'', ISSP Galerija, Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā, galerija ALMA, kultūras pils “Ziemeļblāzma”, galerija ''pavlov’s dog'' (Vācija), ''NoRoutine Books'' (Lietuva), Latvijas Fotogrāfijas muzejs, Igaunijas, Polijas, Somijas, Zviedrijas vēstniecības Latvijā, ''Lux Express'', ''Rixwell Hotel'', Valmiermuiža, ''Hibnerstudio'', ''ADverts'', AS ''Antalis'', ''Tikkurila Latvija'' un citi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti