Kultūra

Lielajā Ģildē izskanēs koncerts „Amerikāņu gadalaiki un Graffiti kamerorķestrim”

Kultūra

Atmiņas, cilvēkstāsti, vēstures notikumi Latgales dokumentālo filmu maratonā

"Kino Bize" atklās 4. Rīgas Pasaules filmu festivālu

Ceturtais Rīgas Pasaules filmu festivāls ar vadmotīvu «Atklājot neparedzamo»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Ceturtdien, 27. aprīlī, Rīgas kinoteātrī „Kino Bize” sāksies ceturtais Rīgas Pasaules filmu festivāls. Kā allaž – festivāla centrā būs dokumentālās filmas ar etnogrāfisku un antropoloģisku ievirzi, atklājot pasaules daudzveidību. Festivāls ilgs četras dienas, un tā programmā būs 13 filmas, pēc kurām gan klātienē, gan ''Skype'' tiešsaistē notiks sarunas ar filmu veidotājiem.

Katru gadu Pasaules filmu festivālam ir savs vadmotīvs, un šogad tas ir „Atklājot neparedzamo”, kas nozīmē, ka visu filmu stāsti gan saturā, gan formā ietvers kādus neparedzamus pagriezienus, atklājumus vai brīvu ļaušanos notikumiem.

Filmā „Starp islāmu un svēto mežu” kopā ar vācu antropologu varēsim paviesoties Rietumāfrikā  kādā Gvinejas ciemā un iepazīt ļoti savdabīgu slepenu sieviešu rituālu; filma „Paķer un bēdz” savukārt aizvedīs uz Kirgīziju, kur izrādās - joprojām pastāv nelikumīgas līgavu laupīšanas tradīcijas, visai brutāli nolaupot meitenes un tādējādi ļaujot vīriešiem izvairīties no samaksas par līgavu viņas vecākiem.

Bet filma „Izredzētā” dos reto iespēju ielūkoties ļoti stingrā reliģiskā ordeņa „Corpus Christi” ikdienā un iepazīt māsu Heteru, kas savulaik bijusi blogere un gleznotāja, līdz sajutusi aicinājumu kļūt par klostera mūķeni.

Būs arī virkne filmu, kas caur personiskiem stāstiem dos iespēju ielūkoties karu un konfliktu plosītās pasaules vietās, viena no tām būs itāļu filma „Atbalsis”, plašāk stāsta viena no festivāla veidotājām Madara Bunkše:

''Filma ir par neformālo bēgļu nometni Grieķijas ziemeļos pie Maķedonijas robežas tajā laikā, kad notika lielā bēgļu plūsma no Sīrijas. Šī robeža tika noslēgta ļoti pēkšņi, arī Ungārija un Serbija aizvēra robežas. Filmā ļoti labi atspoguļojas izmisums un neizpratne, kas notiks ar tavu nākotni. Nometnē darbojas arī nelegālā radiostacija, kura kalpo kā brīvais mikrofons, kur pauž dusmas, izmisumu un arī lūgšanu kaut kur Visumā par situācijas risinājumu.''

Papildus pamatprogrammai festivālā notiks arī īpaša godalgotā britu režisora Šona Makalistera filmu retrospekcija, jo viņa režijas rokraksts ļoti spilgti iemieso festivāla tematiku. Makalisters, kurš veidojis filmas arī BBC, pazīstams ar neparastu tiešumu un intimitāti, ar kādu savos darbos ataino vienkāršu cilvēki dzīves, ko ietekmē politiskas vai arī cita rakstura konfliktsituācijas.

Kopumā festivāls izrādīs četras viņas filmas, to vidū arī darbu „Negribīgais revolucionārs”, kas ir stāsts par revolūciju Jemenā un kuras galvenais varonis ir tūristu gids Kaiss.

Pasaules filmu festivāla ļoti svarīga sadaļa vienmēr bijusi sarunas un diskusijas ar filmu veidotājiem pēc seansiem, arī šoreiz skatītājus gaida ļoti interesantas tikšanās – stāsta festivāla rīkotāja Ieva Lange:

''Daļa režisoru būs atbraukuši klātienē, ar daļu sazināsimies ar ''Skype"palīdzību. Goda viesis būs režisors Šons Makalisters, ar kuru varēs tikties pēc trim filmām un kurš arī pasniegs meistarklases sestdien, 29. aprilī.

4.Pasaules filmu festivāls kinoteātrī „Kino Bize” sāksies ceturtdien, 27.aprīlī, ilgs līdz svētdienai, kopumā piedāvājot 13 dokumentālās filmas.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti