Četras Latvijas filmas pasaules konkursos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

2015.gada pavasarī četras Latvijas filmas iekļautas nopietnu pasaules kinofestivālu konkursa skatēs - "Visions du Réel Nionā" (Šveicē), "Hot Docs" (Kanādā), Oberhauzenē (Vācijā) un Anesī (Francijā).

23. un 24.aprīlī Šveices pilsētā Nionā starptautiskā dokumentālo filmu festivāla "Visions du Réel" programmā pasaules pirmizrādi piedzīvo Lailas Pakalniņas jaunākā dokumentālā filma "Čau, Rasma!", kas atlasīta vidēja garuma dokumentālo filmu konkursa skatei. Filma ir kopražojums ar Igauniju un balstīta uz vēsturisku faktu, ka Otrā pasaules kara beigās pie Igaunijas salām uzskrēja mīnai un nogrima Latvijas tvaikonis "Rasma", kura kravā bija Rīgas šūšanas fabrikas aprīkojums, "Husqvarna" velosipēdi, graudi un milti. Filma "Čau, Rasma!" uzņemta Mohni salā un piekrastes ciematos Turbunēme, Vīnistu un Parsipea 2013.gada vasarā. Autori meklē ne tikai divriteņus un šujmašīnas, kas nākuši no tvaikoņa "Rasma", bet arī atmiņas un stāstus.

23.aprīlī Kanādas pilsētā Toronto sākas starptautiskais dokumentālo filmu festivāls "Hot Docs", un tur starptautisko pirmizrādi piedzīvo Marijas Kravčenko un Herca Franka filma "Baiļu robeža" (seansi 25. un 27.aprīlī, 2. un 3.maijā). Filmas centrā ir students Igals Amirs, kurš nogalinājis Izraēlas premjerministru Ichaku Rabīnu un notiesāts uz mūža ieslodzījumu, un emigrante Larisa, četru bērnu māte, kura iemīl slepkavu un dzemdē viņam dēlu. Filma ir Latvijas un Krievijas kopražojums, saņēmusi jau vairākas balvas Krievijā un tagad sāk ceļu pa citu valstu festivāliem.

30.aprīlī Vācijas pilsētā Oberhauzenē sākas pasaulē vecākais īsfilmu festivāls, kas šogad notiek 61.reizi. Konkursa programmai atlasīta režisores un mākslinieces Ievas Epneres filma "Atteikšanās" ("Renunciation") (seansi 2. un 3.maijā) - stāsts par jaunu katoļu priesteri, kas savu jaunības sapni kļūt par profesionālu mākslinieku nomainījis pret kalpošanu Dievam un cilvēkiem. Oberhauzenes festivāla konkursa skatei izvēlēta 61 filma no apmēram 6000 iesniegtajām, starp konkursantiem ir daudz pazīstamu vārdu, bet Somiju Oberhauzenes konkursā pārstāv vēl viena latviete - Maira Dobele. Ieva Epnere šajā festivālā piedalās jau otro reizi - 2014.gada programmā bija iekļauta viņas filma "Ekstremāla fūga vienai balsij. Laima".

Jūnijā Francijas pilsētā Anesī notiek pasaulē nozīmīgākais animācijas filmu festivāls, kura uzmanības lokā Latvijas animācija nonākusi jau vairākkārt. Šogad festivāla oficiālajā programmā īsfilmu konkursa skatē starp 52 pretendentiem ir arī režisora Edmunda Jansona un studijas "Atom Art" filma "Roņu sala" - sešas minūtes gara zīmētā animācija, kas līdz šim jau saņēmusi žūrijas speciālbalvu Monreālā un iekļauta 18 citu festivālu programmās.

Pašmāju skatītāji filmas "Čau, Rasma!", "Atteikšanās" un "Roņu sala" varēs redzēt Nacionālā kino centra rīkotajā tradicionālajā 4.maija Latvijas filmu maratonā kinoteātrī "Splendid Palace" bezmaksas seansā plkst. 17.30.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti