Kultūras ziņas

"Prāta Vētra" pārceļ koncertturneju Krievijā

Kultūras ziņas

Balsis zīmju valodā

Filmu pirmizrādes festivālā "Lielais Kristaps"

Četras filmas piedzīvos pirmizrādes festivālā «Lielais Kristaps»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

24. februārī kinoteātrī "Splendid Palace" tiek atklāts nacionālo filmu festivāls "Lielais Kristaps". Daudzas no balvai nominētajām filmām, pat par spīti Covid-19 pandēmijai, ir bijusi iespēja redzēt gan uz lielajiem, gan mazajiem ekrāniem, tomēr četras filmas piedzīvos pirmizrādes tieši festivāla laikā.

Režisora Mārča Lāča filma "Revolūcija" jau ar pirmajiem kadriem sola  ekspresīvu un zināmā mērā alternatīvu kino gan stāstījuma, gan filmēšanas manierē. Operators Mārcis Ābele filmu uzfilmējis 8 garos kadros, un tās darbība notiek vidē, kas filmā tiek saukta par Mazo teātri. Filma sola uzdrošināšanos un par to ir liela skatītāju interese, filma tiks datēta ar 2022. gadu, un tāpēc šogad ir ārpus konkursa.

"Kino ir tāda mānīšanās māksla, ko teātrī nevar izdarīt. Teātrī ir šis kubs, šī skatuve, viss ir redzams, un ķinis ir kaut kas unikāls šajā ziņā," saka filmas režisors Mārcis Lācis.

Režisors Ivars Zviedris strādā klasikā dokumentālā kino manierē, ilgi lenc savus varoņu, pieradina, draudzējas, pēta viņu dzīvi un pats filmē. Viņš neko neestetizē un negrimē kino vajadzībām. Jaunā  filma "Uz neredzīti, Brasa!" ir stāts par Brasas cietuma galu un, protams, par cilvēkiem, kuri tur izcieš savu sodu.

"Divus mēnešus gāju kā uz darbu. Sākumā bija jocīgi, jo tur bija zēni, kam ap 20 gadi tas [cietuma] stāžs un vēl vairāk kādam dažam labam," skaidro Zviedris.

Režisors un izcils operators Andrejs Verhoustinskis savā jaunajā filmā "Delle" mēģina pietuvoties izcilās gleznotājas Birutas Delles sarežģītajam dzīves stāstam. Filmas veidošanā piedalījās trīs Verhoustinski – Henrieta ir filmas scenāriste, Katrīna, viņu meita, pirmo reizi ir filmas mūzikas autore, bet Andrejs skatās caur kameras aci. Filma, kurā satiekas gleznas un kino kadri ir kā gleznas.

Verhoustinskis atklāj: "Kāpēc viņa pielaida [klāt], to es nezinu. Tas jāprasa viņai. Tas galīgi nebija viegli, jo Ruta ir ļoti intraverts, sevī vērsts cilvēks, ar svešiem cilvēkiem viņa faktiski cenšas vispār nekomunicēt, jo tas viņai ir tik liels dvēseles pārdzīvojums, ka viņa pēc tam jūtas slikti diezgan ilgi."

"Delle"
"Delle"

Festivāls "Lielais Kristaps" tiek atklāts ar daudzsēriju filmas  "Krimināllieta iesācējam" pirmajām divām sērijām uz lielā ekrāna. Šīs filma ir ārpus šī gada konkursa, bet par to tāpat ir sakāpināta interese – būs vai nebūs īsts detektīvs.

Režisors Armands Zvirbulis stāsta, ka sadarbojies ar aktieriem no Krievijas, Ukrainas, Armēnijas, Lietuvas, ar kuriem līdz šim nebija būts kopā un kur nu vēl strādāts; viņš ir pārliecināts: "Jā, man patīk šis žanrs. [..] Ja skatītājam patiks to skatīties, tad būs vēl viens iemesls pie tā turēties."

"Lielā Kristapa" skatītāju balsojums

Piedalies nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" skatītāju balsojumā! Izvēlies savu favorītu un balso reizi dienā līdz 25. februāra pulksten 23.59.

Skatītāju balsojuma uzvarētāju paziņos “Lielā Kristapa” balvu pasniegšanas ceremonijā 27. februārī.

 
Uz nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" skatītāju simpātiju balvu šogad pretendē 22 filmas, kas nominētas kategorijās "Labākā pilnmetrāžas spēlfilma", "Labākā īsmetrāžas spēlfilma", "Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma", "Labākā īsmetrāžas dokumentālā filma", "Labākā daudzsēriju filma" un "Labākā animācijas filma".

Balsojums norit portālā LSM līdz 25. februāra pulksten 23.59.

Balsot par saviem favorītiem iespējams vienu reizi dienā, autorizējoties ar savu sociālo mediju profilu vai e-pastu. Skatītāju balsojuma uzvarētāju paziņos "Lielā Kristapa" balvu pasniegšanas ceremonijā 27. februārī, kad savas īpašās balvas pasniegs gan žūrija, gan Nacionālās kino balvas partneri.

"Lielā Kristapa" noslēguma ceremonija notiks 27. februārī "Hanzas peronā", un tiešraidē to translēs portāls LSM.lv un Latvijas Televīzija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti