Dienas ziņas

19.gadsimta apģērbs mūsdienās

Dienas ziņas

Ugunsgrēks Valdgalē joprojām plosās

Cēsu muzejs dāvinājumā saņem unikālas fotogrāfijas

Cēsu muzejs dāvinājumā saņem unikālas fotogrāfijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pēc Cēsu Jaunās pils rekonstrukcijas 2012. gadā mākslas zinātnieks Dainis Bruģis Grāfu Zīversu kabinetu iekārtoja elegantā bīdermeiera stilā, kas bija raksturīgs 19. gadsimta sākumā. Bet dāvinājumā saņemtajā fotogrāfijā atklājas kabineta patiesais interjers 19. gadsimta beigās.

"Ļoti eklektiski, ļoti samudžināts interjers. Daiņa Bruģa pārdomas vēl bija - nez, kā būtu bijis, ja fotogrāfija būtu bijusi zināma, kad mēs atjaunojām interjerus. Tad viņš nopūtās un teica: labi, ka nebijām redzējuši," par atradumu stāsta Dace Tabūne, Cēsu Vēstures un mākslas muzeja galvenā krājuma glabātāja. 

"Līdz šim nav atrasta neviena fotogrāfija, kur būtu redzams Cēsu Jaunās pils interjers grāfu Zīversu laikā un tagad mēs jau varam nodatēt, ka fotogrāfiju albums ir attiecināms uz 20. gadsimta sākumu," norāda Kristīne Skrīvere, Cēsu Vēstures un mākslas muzeja vadītāja.

Lai atrastu šādas fotogrāfijas, muzeja speciālisti pētījuši vēstures arhīvus Vācijā, Igaunijā un Zvierijā, taču izrādās, šie vēsturskie fotoattēli ilgus gadus glabājušies kādā dzīvoklī Pēterburgā. Cēsu muzejam tās dāvinājusi Hotimsku ģimene, kuras jaunākā meita Annas tās atradusi savas vecvecmāmiņas dzīvoklī.

"Ģimene, kas fotoalbumu mums dāvināja, uzskata, ka tas ir piederējis Moricam Lībekam, kurš 1917. gadā ir emigrējis uz Latviju un atstājis šo albūmu un citas savas lietas Pēterburgā pie sievas vecākās meitas. Kā vņi ir bijuši saistīti ar Zīversu dzīmtu mēs nezinam, bet ļoti ceram, ka to varētu noskaidrot," norāda Skrīvere. 

Muzeja krājumos līdz šim nebija neviena fotogrāfija, kurā būtu redzama pils Dienvidu fasāde grāfu Ziversu laikā. Saņemtajās fotgrāfijās redzams, kā savlaik izsaktījās veranda virs dienvidu ieejas un oranžērija. Vēstures pētniekiem gan rodas jautājums, kāpēc fotogrāfijā nav redzams varenais ozols, kurš šodien zaļo iepretīm rotu kalvei.

"Tik resns ozols kāds šobrīd ir tajā vietā, kur šobrīd viņš ir, var izaugt tikai pie ļoti labiem apstākļiem. Varbūt mums tādi ir," saka Tabūne. 

Muzeja speciālistiem vēl priekšā darbs, lai noskaidrotu, kas ir cilvēki, kuri redzami fotogrāfijās. Tāpat vēsturnieki vēlas noskaidrot, kāda ir bijusi Morica Lībeka saistība ar grāfu fon Zīversu dzimtu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti