Čehu filmu dienas piedāvā oskarotu režisoru darbus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

No 3. līdz 7.aprīlim kinoteātrī “K.Suns” notiks Čehu filmu dienas. Piecu dienu laikā būs skatāmas piecas pasaulslavenu čehu režisoru filmas, kas nozīmīgas ne vien Čehijas, bet arī pasaules kino vēsturē. 

Kinolektors un LU Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Viktors Freibergs intervijā raidījumam “Kultūras Rondo”  izceļ režisoru, čehu kino “Jaunā viļņa” pārstāvi Jiržiju Menzelu, kura darbs “Tuvu novērotie vilcieni” 1967. gadā saņēma Amerikas Kinoakadēmijas balvu kā labākā ārzemju filma.  Čehu kino dienās būs skatāma viņa 1980. gadā tapusī filma “Apcirpšana”, kurā, raksturīgi “Jaunā viļņa” darbiem, absurditātes un realitātes apvienojums mijas ar dramatisma pilnām epizodēm.

Savukārt Ondržeja Trojana vizuāli elegantajā filmā “Želarī” līdzās nedaudz romantiskam mīlasstāstam vēstīts par kara postošo dabu.

Čehu kino dienās skatāma vēl viena ar “Oskaru” apbalvota filma - režisora Jana Sverāka uzņemtā “Pamatskola”, kurā kara tēma skarta netieši - , stāstot par čehu zēna Eda un viņa drauga Tondas varoņtēla meklējumiem.

No Jana Sverāka darbu krājuma būs skatāma arī “Tumšzilā pasaule”, kas 2001. gadā tika atzīta par skatītāko čehu filmu. Tā vēsta par čehu pilotiem, ka kara laikā kļuva par Lielbritānijas flotes lidotājiem.

Kā piektā čehu filma paredzēta Petra Nikolajeva vēstījums par zēna Kvido sarežģīto pieaugšanu un nobriešanu filmā “Suniski pasakainie gadi”.

Ar filmu programmu var iepazīties šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti