«Būt Jurim Podniekam» – tiešsaistē notiks Podnieka daiļradei veltīta konference

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

5. decembrī 70. jubileja apritētu režisoram, operatoram un izcilai kultūras personībai Jurim Podniekam. Drīz jau būs 30 gadi, kopš viņa nav mūsu vidū, bet viņa kino darbi ar savu dziļumu, spēcīgo vēstījumu joprojām turpina būt aktuāli. Pieminot Juri Podnieku, dienu pirms viņa jubilejas, piektdien, 4. decembrī, tiešsaistē notiks zinātniski mākslinieciska konference “Būt Jurim Podniekam”, ko būs iespēja vērot ikvienam.

«Būt Jurim Podniekam» – tiešsaistē notiks Podnieka daiļradei veltīta konference
00:00 / 05:27
Lejuplādēt

Konferenci rīko Latvijas Kultūras akadēmija, tā būs veltīta Podnieka daiļrades visdažādākajiem aspektiem un piedāvās arī ieskatu filmas projektā “Podnieks par Podnieku”, kura režisore ir Anna Viduleja un kas pašlaik ir tapšanas procesā.

Jurim Podniekam piemita spēj runāt ļoti spilgtā, tiešā, precīzā un emocionālā kino valodā. To arī novērtēja skatītāji, un viņa filmas sasniedza ļoti plašu auditoriju ne tikai Latvijā, bet arī bijušajā Padomju Savienībā un arī visā pasaulē. Viņa filmu “Vai viegli būt jaunam?” gada laikā vien noskatījās 28 miljoni skatītāji, un tā tika demonstrēta vairāk nekā 80 valstīs.

Viņa izcilāko filmu sarakstā ir arī “Strēlnieku zvaigznājs”, “Veļ Sīzifs akmeni”, “Krustceļš”, arī daudzsēriju dokumentālo filmu cikls “Mēs”, kas ataino Padomju Savienības sabrukumu vairākās padomju republikās.

Viņa daiļradi visplašākajā kontekstā analizēs konference “Būt Jurim Podniekam”, kas notiks tiešsaistē dienu pirms viņa 70. jubilejas. Eksperti pievērsīsies gan viņa darbības metodei, gan rokrakstam, gan spējai personisko attieksmi sabalansēt ar politisko fonu. Līdzās pašmāju nozares pārstāvjiem – Agrim Redovičam, Elīnai Reiterei, Dāvim Sīmanim un citiem – piedalīsies arī kino speciālisti no ārzemēm.

Viena no konferences koordinatorēm Zane Balčus stāsta: “Man ir ļoti liels prieks, ka būs arī Ričards Krīzijs, kurš patiesībā bija tas, kurš uzrunāja Juri Podnieku veidot lielfilmu “Mēs”. Viņš bija sasaistes posms starp Juris Podnieku un Lielbritāniju un pēc tam jau arī plašākā mērogā. Viņš atskatīsies uz laiku, kā tad notika filmas veidošana.”

Zane Balčus pati konferencē pievērsīsies Podnieka studijas izveidei un viņa producenta lomai filmu ražošanā. Podnieks kā profesionālis bija ļoti prasīgs, bet arī ļoti jūtīgs, ar spēju prognozēt, būt īstajā laikā un īstajā vietā, un ar to viņa personība arī šodien ļoti aktuāla, uzskata Zane Balčus.

Viņa uzsver: “Tas, ko viņš rakstīja, kā viņš domāja un cik ļoti spēcīga personība viņš bija tajā pārmaiņu laikā...

Man liekas, ka tagad mēs atkal esam tādā pārmaiņu brīdī, kad ļoti vajag tādas ļoti spēcīgas kultūras personības, kuras ar savu viedokli, ar savu redzējumu, ar savu pasaules izjūtu, mums palīdzētu varbūt tikt pāri kādam sarežģītākam laika posmam.”

Konferences radošajā daļā Podnieka studijas vadītāja un producente Antra Cilinska piedāvās arī ieskatu topošajā dokumentālajā filmā “Podnieks par Podnieku”. Pie tās strādājot, pārskatīts milzīgs video un citu materiālu klāsts, un filmas veidotāji lēmuši, ka tas būs nevis stāsts par Juri Podnieku no malas, bet par savu laiku, savām filmām stāstīs viņš pats, ko jau apliecina arī filmas nosaukums.

Antra Cilinska skaidro: “Tas ir tāds unikāls gadījums, kad faktiski viens cilvēks ir bijis tik ļoti plaši runājošs par savu laiku. Un ietver tik plašu arī politisko spektru. Pat man, tagad ejot cauri visiem materiāliem, vienu brīdi uzmācās tāds jautājums – ak, Dievs, vai es esmu to visu piedzīvojusi? Vai tas viss ir noticis ar mums?

Tā lielā pievienotā vērtība šim projektam – mēs gribam “pavērt” vaļā šo personību un parādīt, ar kādām domām viņš šīs filmas ir taisījis, kā viņš ir dzīvojis, ko gribējis un kā viņam ir pietrūcis.”

Filmas režisore ir Anna Viduleja, kura stāsta, ka Jura Podnieka personība, viņa radošais mantojums dod iespēju stāstīt ļoti plaša diapazona stāstu: “Tas līdera fenomens viņā bija tik jaudīgs, ka tā līdz šai dienai pietrūkst. Man vairāki vecākās paaudzes kolēģi ir teikuši, ka ļoti žēl, ka Juris nav dzīvs, jo šodien viņš varētu ar savu viedokli, ar savu stāju daudzas lietas ietekmēt gan kino jomā, gan valstī.

Jo viņam tas rūpēja, viņam nebija vienalga.

Tātad tas diapazons ir milzīgi plašs. No tās personīgās balss, kas viņam bija ārkārtīgi spēcīga un skaista, līdz ietekmei uz sabiedrisko domu.”

Arī Latvijas Radio fonotēka glabā vairākas intervijas ar Juri Podnieku, un, lūk, ko viņš vienā no tām atbild kolēģei Rutai Rikšei, kura jautā par viņam piemītošo spēju dažkārt paredzēt notikumus:

“Man liekas, tā ir smalkā pasaule. Ko es saucu par smalko pasauli? Tā ir pasaule, kura tiešām vairāk balstās varbūt uz sajūtām, uz intuīciju nekā uz tādu reālu apziņas procesu. Es esmu sevī mēģinājis sevī attīstīt šo tādu nojautu, priekšnojautu. Man liekas, ka Mikelandželo teica, ka normāls mākslinieks vispār redz 25 gadus uz priekšu. Tik liela mēroga mākslinieks es laikam neesmu un nekad nebūšu. Bet, ja cilvēks sevi uz to tendē, uz to virza, mēģina sevī to izkopt, varbūt pat dažreiz pieņemot racionāli greizus lēmumus, bet noticēdams savai intuīcijai, tad viņš ļoti daudz spēj prognozēt uz priekšu.”

Jura Podnieka 70. jubilejai veltītā konference “Būt Jurim Podniekam” notiks dienu pirms viņa jubilejas, 4.decembrī. Tiešsaistē Latvijas Kultūras akadēmijas sociālā tīkla “Facebook” lapā visas dienas garumā tai līdzi varēs sekot ikviens interesents.

Konference programma pieejama Latvijas Kultūras akadēmijas mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti