Kultūras ziņas

Valmieras teātris uzsāk darbu "Kurtuvē"

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Rīgā top filma par Annu Poļitkovsku

Britu režisors Strongs Rīgā uzņem filmu par žurnālisti Annu Poļitkovsku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

2006. gada oktobrī Maskavā tika nogalināta pazīstamā žurnāliste un cilvēktiesību aizstāve Anna Poļitkovska. Britu režisors Džeimss Strongs šobrīd par viņu veido filmu, kurai lielākā daļa epizožu tiek filmētas Latvijā. Arī pirms 20 gadiem Dubrovkas teātrī Maskavā notikušais terora akts, kura rekonstrukcijai ir pielāgots Rīgas Kongresu nams.

2002. gada oktobrī mūzikla "Nord-Ost" laikā teroristi ieņēma Dubrovkas teātri Maskavā. Viņu gūstā nokļuva vairāk nekā 900 cilvēku. Lai vismaz daļu no viņiem atbrīvotu, ar teroristiem tika veiktas pārrunas. Starp parlamentāriešiem bija arī laikraksta "Novaja Gazeta" žurnāliste Anna Poļitkovska. Čečenijas kara un agrīnā putinisma pretiniece, kuru nogalināja 2006. gadā.

Britu režisors Džeimss Strongs par Poļitkovsku šobrīd veido spēlfilmu ar nosaukumu "Anna". Un lielākā daļa epizožu top Latvijā.

Producente Miriama Segala no ASV stāsta: "Kad mēs šeit ieradāmies, biju ļoti pārsteigta par vietām, kuras var pielāgot Maskavai pirms desmit un vairāk gadiem. Un vēl – šeit ir pārsteidzoši jauki cilvēki, kuru valsts ir piedzīvojusi šo represīvo režīmu un pēc tam no tā tikusi brīvībā. Veidojot filmu ar cilvēkiem, kas dzīvojuši to dzīvi, tā iegūst savādāku vērtību. Nav jautājumu."

Epizožu māksliniecisko tēlu veido filmu mākslinieks Krispians Sallis. Viņš trīsreiz nominēts "Oskara" balvai un ir "Emmy" balvas laureāts. Veidojis māksliniecisko tēlu Ridlija Skota "Gladiatoram", Olivera Stouna "JFK", Džeimsa Kamerona "Svešajiem" un citām nu jau par klasiku kļuvušām filmām. Šobrīd viņš iedzīvina Kongresu nama skatuvi.

"Mēs veidojam "Nord-Ost" mikro versiju. Filmai nevajag vēlreiz iestudēt pusotru stundu garu šovu. Iespējams, tā būs tikai minūte. Tai jābūt tuvai versijai, pirms teroristi sagrābj teātri un cilvēkus.(..) Tāpat šī mana lidmašīna, tā nav identiska. Ar režisoru un producentiem vienojāmies, ka nebūtu godīgi precīzi nokopēt "Nord-Ost" versiju. Bet man patīk ideja – radīt tās noskaņu. Tā kā mums ir savs skats uz "Nord-Ost"," skaidro Sallis.

Filmas veidotāji Kultūras ziņām atļauj filmēt tikai "Nord-Ost" publikas gatavošanos masu skata epizodei. Gan tās aktieri, gan arī vairums filmas tehniskā nodrošinājuma nāk no Latvijas puses. To nodrošina producentu kompānija "Forma Pro Films". 

"Forma Pro Films" producente Jūlija Zaiceva atklāj: "Šobrīd pat nevaru iedomāties, kur vēl citur šādu filmu varētu veidot. 80 procentu darbības lokāciju ir Krievijā. Tur filmēt nav iespējams. Tāpat arī Ukrainā. Maz ir tādu vietu kā Latvija. Turklāt Latvijas grupa komandā aizņem lielāko daļu. Protams, izņemot režisoru, mākslinieku un citus vadošos profesionāļus. Visi citi ir Latvijas iedzīvotāji."

Annas Poļitkovskas lomu filmā atveido Maksīne Pīke. Citās lomās piedalās Kirians Hainds, Džeisons Aizaks un citi britu un amerikāņu aktieri. Filmas veidotāji atklāj, ka "Annas" pirmizrāde plānota šī gada beigās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti