Briseles dokumentālo filmu festivālā «Millenium» Latvijai atvēlēta īpaša vieta

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

No 20. līdz 28. martam Briselē norisināsies dokumentālo filmu festivāls “Millenium”, kura programmā šogad nozīmīga vieta paredzēta Latvijas filmām un kinoprofesionāļu līdzdalībai.

Starp 70 autoriem, kuru filmas izrādīs šī gada festivālā, ar plašu retrospektīvu programmu pārstāvēts Latvijas un pasaules dokumentālā kino klasiķis Hercs Franks (1926-2013). Briselē demonstrēs viņa filmas “Augstākā tiesa” (1987), “Reiz dzīvoja septiņi Simeoni” (1989), “Madonna ar bērnu. XX gadsimts” (2001) un “Flashback” (2002).

Otra plašāk pārstāvētā Latvijas dokumentālā kino režisore festivālā “Millenium” būs Laila Pakalniņa ar divām pēdējo gadu laikā tapušām filmām – “Skurstenis” (2013) un “Viesnīca un bumba” (2014). 27. martā plānota arī Lailas Pakalniņas meistarklase festivāla viesiem un interesentiem.

Festivāla “Millenium” žūriju šogad vadīs ievērojamais britu dokumentālists, Sandensas festivāla laureāts Šons Makalisters. Kopā ar viņu žūrijā strādās arī Latvijas Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma.

Dokumentālo filmu festivāls “Millenium” dibināts 2009. gadā, un tas savā programmā konceptuāli iekļauj spēcīgu autorkino – filmas, kuru veidotāji ne tikai vēro pasauli, bet arī to izprot un vērtē, sniedzot liecību par šim gadu tūkstotim nozīmīgiem notikumiem, norisēm un tēmām.

Latvijas kino programma Beļģijā ir daļa no Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē kultūras programmas, kuras pamatvērtības ir laikmetīgums, unikalitāte un izcilība. Prezidentūras kultūras programmu veido apmēram 200 pasākumu visā pasaulē, un tā ir vērienīgākā Latvijas kultūras izcilības prezentācija ārvalstīs kopš neatkarības atjaunošanas. Tā tapusi, Latvijas prezidentūras ES Padomē sekretariātam sadarbojoties ar Latvijas vēstniecību Beļģijā un Nacionālo kino centru.

Latvijas prezidentūras kontekstā līdz gada vidum plānotas vēl vairākas Latvijas filmu programmas. Piemēram, no 25. līdz 27. martam Latvijas filmu dienas norisināsies Baltkrievijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti