Brīnumainā ikdiena, velnišķīga kulīte un viltīgā neirobioloģija – «Lielajam Kristapam» nominētās animācijas filmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Animācijas filmu joma šodien ir patiesa iespēju, eksperimentu un brīvības zeme. Tā ļauj veidot dažādu formu un kompozīciju darbus, atklāt visdažādāko tēmu lokus jaunos un oriģinālos veidos. Nacionālajai kino balvai "Lielais Kristaps" izvirzītās trīs animācijas filmas – Kristas Burānes "Dziesma par brīnumskapi", Daces Rīdūzes "Dusmukule" un Signes Baumanes "Mans laulību projekts" – parāda šī kino žanra piedāvājumu visiem vecumiem – gan jaunākajiem skatītājiem, gan pieaugušajiem. Prieks arī par to, ka nominētās animācijas filmas vairāk ir autoru vai mākslas darbi, nevis patēriņa produkti.

Trīs "Lielajam Kristapam" nominētās animācijas filmas piedalās arī balvas skatītāju balsojumā, kurā savu favorītu var izvēlēties vēl līdz 24. februāra pusnaktij.

"Dziesma par brīnumskapi"

Režisores Kristas Burānes, mākslinieku Kristīnes Jurjānes, Anetes Meleces, Annas Začas, Edmunda Jansona, Toma Burāna un animatoru Līvas Piterānes, Kristīnes Zvirbules, Mārtiņa Dūmiņa kopdarbs filmai "Dziesma par brīnumskapi" liek atgriezties bērnības sajūtās. Filma ļauj atcerēties krāsaino stāstu un pasaku grāmatu izzināšanas prieku, kurā pēkšņi kādā no grāmatas atvērumiem bija iespēja atklāt ne tikai tekstu un zīmējumu, bet arī salocītu, trīsdimensionālu pārsteigumu. Arī "Dziesmā par brīnumskapi" līdzās melodijai atveras krāsaina, animēta pasaule. Skapis, ledusskapis, pieliekamais kļūst par pasaku varoni, priekšmetu, kurš jaunajam skatītājam dāvina veselu tēlu, dzīvnieku, skaņu, krāsu piedzīvojumu. Tajā gluži kā sapnī – atmiņas, iespaidi un ikdienā pieredzētais – saplūst kustīgā stāstā, kas vēsta par cilvēka iztēles brīnišķīgajiem horizontiem un daudzajām iespējām.

"Dusmukule"

Režisores Daces Rīdūzes un mākslinieces Ievas Kauliņas, animatora Māra Brinkmaņa "Dusmukule" ir cits stāsts. Iedvesmojoties no Agneses Vanagas grāmatas "Plastmasas huligāni", filma bērniem un arī pieaugušajiem vēsta par to, kā plastmasa ir pārņēmusi pasauli. Personificējot maisiņu, kurš ir gan pedagogs, gan liels negantnieks, jaunajam skatītājam paveras stāsts par piesārņojumu un neizbēgamo, ikdienā strauji augošo un neapturamo plastmasas industrijas ietekmi, kā arī atkritumu šķirošanas nepieciešamību. Filmā īpaši jāizceļ Agneses Vanagas rakstītā un Edgara Bāliņa izpildītā dziesma, kuras sintētiskais skanējums kā cimds ar roku saskan ar filmas saturu. "Dusmukule" pierāda, ka studija "Animācijas brigāde" turpina būt aktīva, mūsdienīga, spējīga pielāgoties arī 21. gadsimta mestajiem izaicinājumiem un turpināt darbu, izglītojot jauniešus par mūsu laika aktuālajiem jautājumiem.

"Mans laulību projekts"

Režisores un mākslinieces Signes Baumanes titāniskais, septiņus gadus ilgušais darbs pie filmas "Mans laulību projekts" ir oriģināls un spēcīgs vēstījums – pētījums, kurā personiskais un zinātniskais, mīlestība un bioloģija runā katra savos tēlos un balsīs. Filmas veidošanā izmantoti vairāk nekā 60 000 zīmējumu – neaptverams darba apjoms, kurš rezultējies mākslas darbā, kuru skatīties ir ļoti interesanti. Kādā intervijā režisore ir atklājusi, ka filmā atrodama subjektīvās pieredzes objektivizācija. Šis formulējums ļoti precīzi atbilst personiskā, intīmā pārdzīvojuma un piedzīvojuma kompozīcijai ar zinātnisko skaidrojumu par cilvēkā notiekošo no neirobioloģijas skatu punkta. Filmā sava vieta ir ne tikai mīlestībai, tās izzušanai un dažādām attiecību laimes un sāpju šķautnēm, bet arī humoram un bagātīgam zinātniskam materiālam. Šis pretpolu – zinātnes un cilvēka jūtu pasaules – tēlojums ar vieglu un likteņa ironijas pilnu garu ir filmas viena no lielākajām priekšrocībām, kurā katrā ainā jūtama pašas režisores aizrautība!

Nacionālā kino balva "Lielais Kristaps" norisināsies no 23. līdz 26. februārim. "Lielā Kristapa" programmā notiks filmu pirmizrādes un balvai nominēto filmu seansi. Noslēguma ceremoniju, kas notiks Rīgas cirkā, tiešraidē demonstrēs Latvijas Televīzija un LSM.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti