Kultūras ziņas

Sākusies pieteikšanās balvai "Europa Nostra 2017"

Kultūras ziņas

Keramikas svētki sasniedz Rīgu

Top filma "Baltu ciltis"

Brāļi Ābeles pabeiguši filmas «Baltu ciltis» daļu par sēļiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Līdz Latvijas simtgades svinībām atlicis pusotrs gads, un simtgadei gatavojas visdažādāko kultūras jomu pārstāvji, arī mūsu kino ļaudis. Režisori brāļi Ābeles veido populārzinātnisku dokumentālo filmu ar drāmas elementiem par Eiropas pēdējiem pagāniem - baltu ciltīm. Ir sācies intensīvs filmēšanas darbs, un viena no filmas daļām - par sēļiem - jau pabeigta.

Filmas “Baltu ciltis” darbība risinās 12.gadsimtā. Gotlandes tirgotājs apceļo baltu ciltis, un tieši ar viņa acīm mēs redzam, kā dzīvoja filmā iekļauto 11 baltu ciltis. Tās veidotāji atklāj, ka viņu mērķis ir pietuvināti precīzi atainot senču dzīvesveidu un vēsturiskos faktus.

Filmas formāts ir tas, ko mēdz saukt par dokumentālo spēlfilmu. Stāsts par Gotlandes tirgotāju, kurš apceļo baltu zemes, mijas ar ekspertu komentāriem. Vizualizācijai tiek izmantota arī animācija, taču pamatā ir inscenētas ainas, kuru galvenie varoņi ir neprofesionāli aktieri.

Neskatoties uz ekonomiju, ar valsts piešķirtajiem 149 tūkstošiem eiro filmas veidošanai nepietiek.

Filmas veidotāji izsaka cerību, ka šādā formātā baltu cilšu tēmu reiz varētu izvērst par dokumentālo seriālu. Taču šobrīd top pilmnetrāžas darbs, no kura nofilmētas ir Sēlijas ainas, turpinājumā senču filmētāji dosies uz Latgali, bet kino pirmizrāde gaidāma 2018. gada maijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti