Bez Grinča un jampadrača. Ko skatīties, kad apnikušas klasiskās Ziemassvētku filmas?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Svētku rutīnā ietilpst ne tikai vakariņas, dāvanas, bet arī Ziemassvētku filmas. Šogad piedāvājam iepazīt vairākus neordinārus kino darbus, kuri bagātinās Jūsu svētkus ar dažādību un ceļošanu cauri laikam un dažādu autoru rokrakstiem.

Ziemassvētku filmas ir žanrs, kuru mēs pazīstam ik katrs. Filmu "Kā Grinčs nozaga Ziemassvētkus" ("The Grinch"), "Viens pats mājās" ("Home Alone") vai "Ziemassvētku jampadracis" atgriešanās svētku laikā televizora ekrānos šķiet gluži tāda pati neizbēgamība kā pirmais sniegs vai tumšās vakara stundas. Daļai no mums šīs filmas patīk, citi tās nievā – bet, lai kā arī būtu, vien reto tās atstāj vienaldzīgu. Lai līdzētu tiem, kurus klasiskais repertuārs ir nogurdinājis, bet kuriem reizē arī gribas papildināt svētku sajūtu ar kino burvības palīdzību, esmu sagatavojusi ieteikumu sarakstu ar mazāk ordinārām Ziemassvētkos skatāmām filmām. Dažas no tām būs iespējams redzēt laikā Latvijas Televīzijā, kamēr citas būs jāmāk atrast pašam.

Pasakas un brīnumaini stāsti Ziemassvētkiem

Ziemassvētkiem piestāv pasakas un filmas, kurās notiek brīnumainas lietas, kuru gaismā atklājas arī dažādi izklaidējoši, dažreiz ne tik izklaidējoši, dažreiz pamācoši notikumi un cilvēku personības šķautnes. Pie brīnumainajām filmām, ko skatīties ģimenes lokā esmu izvēlējusies trīs darbus.

"Murgs pirms Ziemassvētkiem" 

Kas notiek, ja Visu Svēto nakts briesmoņi satiek Ziemassvētkus? Uz šo jautājumu atbildi 1993. gadā centās rast tā brīža kino pasaules viena no lielākajām zvaigznēm – režisors Tims Bērtons (Tim Burton). Šoreiz gan Bērtons filmas komandā neieņēma režisora, bet gan scenārista un producenta lomu, kam par iemeslu bija filmas formāts – "Murgs pirms Ziemassvētkiem" ("Nightmare Before Christmas") ir stop-motion filma. Lai arī filmā ir atrodama Bērtonam raksturīgā tumšā un brīžiem biedējošā gotiskā estētika, pats stāsts ir visnotaļ gaišs un cerību pilns – ik vienam neskatoties uz ārējo apveidu ir iespēja gūt Ziemassvētku prieku.

Filma atrodama "Disney +" platformā, kā arī "Amazon Prime Video".

"Skaistule un briesmonis"

Filmas "Skaistule un briesmonis" ekrānuzņēmums
Filmas "Skaistule un briesmonis" ekrānuzņēmums

Dzejnieka, teātra un kino režisora Žana Kokto (Jean Cocteau) filma "Skaistule un Briesmonis" ("La Belle et la Bête") nav Ziemassvētku, bet gan pasaku filma, taču tās noskaņa, manuprāt iederas Ziemassvētku laikā. Pasakas pirmais ekranizējums ir atrodams jau 1899. gadā. Bet Žana Kokto versija, kas uzņemta 1946. gadā ir pirmā režisora pilnmetrāžas filma, kura aicina pārsteidzošā, brīnumu pilnā pasaulē. Neskatoties uz varoņu teatrālajiem žestiem un izteiksmes formu, filmas dekoriem un noskaņai ir mākslinieciska vērtība. Tā ir pasaka par drosmīgu meiteni, kura ir gatava darīt visu savas ģimenes dēļ un Briesmoni, kurš ar mīlestības palīdzību kļūst par cilvēku. Gan Briesmoņa nama svečturi, gan kariatīdes, gan statujas stāsta pasauli, kura ir dzīva, pilna burvestību un brīnumu. Lai arī no šīs pasaka stāsta var izvērst dažādas šodien problemātiskas interpretācijas par trauslo un skaisto sievieti un stipro, nevaldāmo, dzīvniecisko vīrieti, domāju, ka tas galvenokārt ir stāsts par cilvēcisku transformāciju, cieņu un mīlestību, kas nevadās pēc ārišķīgiem faktoriem un kas ir universāla.

"Spogulī"

"Spogulī"
"Spogulī"

Šobrīd kinoteātros skatāma latviešu režisores Lailas Pakalniņas filma "Spogulī". Lai arī noenkurojusies mūsdienu realitātē un cilvēku apsēstībā ar savu pašu ārieni, tā arī sniedz ieskatu neparastā, izdomātā pasaulē. Filma ir režisores interpretācija par pasaku "Sniegbaltīte" mūsdienu versijā, stāsta darbību pārnesot no pils uz krosfita zāli. Filmas vieglums sakņojas tajā, ka tās varoņi nerisina lielus un dziļus, pasaulīgus jautājumus. Gan Sniegbaltītes, gan viņas pamātes konflikts rodas no tā, ka viena otru pārspēj bērpiju rekordā, kā rezultātā pamāte vairākas reizes mēģina meitenei atriebties. Taču filma ir piesātināta ar dažādiem vizuāliem un fiziskiem akrobātikas trikiem, tas ir kustīgs, vitāls un dažbrīd pārsteidzošs darbs, kas gan vieglā veidā kritizē mūsdienu sabiedrības tendences, gan arī skatītāju lutina ar dažādiem pārsteigumiem par to ko un kā spēj paveikt cilvēka ķermenis.

Filmu iespējams redzēt janvārī kino "Bize".

Realitātes atveidi ar Ziemassvētku maliņu

Ja aizmirstam brīnumus, daudziem kinodarbiem, kas veidoti par un ap Ziemassvētkiem ir arī tendence bieži izjautāt un pievērst uzmanību cilvēku personības šķautnēm, dzīves veidu un aicināt pārdomāt par savu paša vērtību sistēmu. Tās ir filmas kas sniedz vielu pārdomām.

"Brīnišķā dzīve"

Latvijas Televīzija arī šajos svētkos savus skatītājus lutina ar izcilu kino. 1946. gadā tapusī Franka Kapras (Frank Capra) filma "Brīnišķā dzīve" ("It's a Wonderful Life") ir mīlestības vēstule pašaizliedzībai un cilvēciskumam. Filmas pirmā daļa paiet atskatā uz tās galvenā varoņa Džordža Beilija dzīvi. Tā vietā, lai gūtu spožus panākumus karjerā un piepildītu savu sapni apceļot pasauli, Beilijs negribīgi pieņem lēmumu palikt savā dzimtajā mazpilsētā, lai palīdzētu tās trūcīgākajiem iedzīvotājiem cīņā pret vietējo nekustamo īpašumu magnātu. Beilija dzīve atspoguļo arī kopējo amerikāņu pieredzi 20. gadsimta pirmajā pusē – jautrības un optimisma pilnos divdesmitos nomaina Lielās depresijas smagums, kam seko pasaules karš. Gluži kā viņa laika biedri arī Beilijs ir dzīves apbružāts, un tieši Ziemassvētkos viņš piedzīvo sava mūža lielāko krīzi, kuru iespējams pārvarēt vien ar cilvēcības un savstarpējas izpratnes spēku. Lai arī filmas sižets var izklausīties nedaudz pēc Holivudas klišejas, tā tas nebūt nav – tajā nav pompa un banalitātes. Beilija panākumi ir mazi un ikdienišķi, bet atrisinājums ir nevis diža uzvara, bet gan spēja dzīvot tālāk un atrast labo gluži parastā, vienkāršā un bieži skaudrā dzīvē. Lai gan tās iznākšanas brīdī filma bija komerciāla neveiksme, gadu gaitā tā ir kļuvusi par iespējams vispopulārāko Ziemassvētku filmu ASV un arī pats režisors to ir atzinis par savu labāko filmu.

Filma līdz 25. janvārim skatāma Replay.lv.

"Acis plaši aizvērtas"

No filmas ar laimīgām beigām aicinām iegrimt cilvēku attiecību daudznozīmīgajā dabā. "Acis plaši aizvērtas" ("Eyes Wide Shut") varētu raksturot kā erotisku trilleri, kurš notiek Ziemassvētku laikā. Tieši ar šādu kombināciju priekšlaicīgi noslēdzās slavenā režisora Stenlija Kubrika (Stanley Kubrick) karjera. Filma gan iznākšanas brīdī daudz vairāk saistīja sabiedrības uzmanību ar to, kas notika ārpus ekrāna. Jau tās uzņemšanas laikā dzeltenā prese nepagurusi ziņoja par galveno lomu atveidotāju – tobrīd Holivudas zvaigžņu pāra Nikolas Kidmenas (Nicole Kidman) un Toma Krūza (Tom Cruise) – privātās dzīves līkločiem. Bet filmai vēl esot pēcapstrādes stadijā 1999. gada martā negaidīti mira tās režisors. Līdz ar to pirmizrādes brīdī filmu pavadīja neparasta un noslēpuma aura, kas lielā mērā noteica tā brīža skatītāju attieksmi. Tagad ar vairāk nekā 20 gadu atstarpi tā brīža peripetijas ir pagaisušas un mēs varam baudīt filmu pašu par sevi. Līdz ar to "Acis plaši aizvērtas" ir izcils kinodarbs tiem, kas vēlas Ziemassvētku laikā doties drosmīgākos kino vēstures izziņas ceļos. Tajā būs redzams gan lielisks aktiertēlojums, gan izcils režisora darbs, gan pārsteidzoši pavērsieni, gan arī okulti rituāli. Un tas viss noritēs Ziemassvētku gaismiņu apspīdētā, noslēpumu pilnā, intriģējošā un brīžiem biedējošā pasaulē, kas parasti paliek apslēpta aiz svētku noskaņas aizkara.

Filma pieejama "Netflix" un "Amazon Prime Video" platformā.

"400 sitienu"

Filmas "400 sitieni" ekrānuzņēmums
Filmas "400 sitieni" ekrānuzņēmums

Fransuā Trifo (François Truffaut) meistardarbs "400 sitienu" ("Les Quatre Cents Coups" 1959) nav Ziemassvētku filma, tā iznākusi vasarā, taču tās sākuma darbība risinās ziemā un laikā, kad Parīzi grezno Ziemassvētku eglītes un rotājumi. Filmu izvēlējos, tāpēc, ka Ziemassvētki vissvarīgākie bieži vien ir bērniem un jauniešiem, tas ir laiks, kurā konflikti un sarežģījumi tiek nolikti otrajā plānā un vecāki ir mājās. Šī filma ir viens no spēcīgākajiem kinodarbiem par bērnu un jauno pusaudžu pasauli, sniedzot vielu pārdomām ne tikai par vecāku attieksmi pret saviem bērniem, bērnu tieksmi konfliktus ar vecākiem risināt pašdestruktīvā veidā, bet tas ir aŗī skaudrs stāsts par jauna un vientuļa puisēna neiekļaušanos valdošajā kārtībā. Filmas beigas ir elpu aizraujošas. Atmiņā gribot, negribot, iespiežas jaunā aktiera Žana-Pjēra Leo (Jean-Pierre Léaud) atveidotā Antuāna caururbjošais skatiens, un miljons jautājumu, ko šis tēls ar šo skatienu uzdod skatītājam, sabiedrībai un pieaugušajiem.

Filmu iespējams noskatīties "Mubi" platformā.

"Fanija un Aleksandrs"

Filmas "Fanija un Aleksandrs" publicitātes attēls
Filmas "Fanija un Aleksandrs" publicitātes attēls

No nabadzīgas parīziešu ģimenes ikdienas dodamies uz ļoti turīgās Zviedru Ekdālu ģimenes Ziemassvētkiem un to aizkulisēm. Svētkos LTV būs skatāma Ingmara Bergmana (Ingmar Bergman) visvairāk internacionālus apbalvojumus saņēmusī filma "Fanija un Aleksandrs" ("Fanny and Alexander"). Filmas ceļš sācies literatūrā, kā romāns, vēlāk turpinājies televīzijā, kino un šodien arī teātrī. Filma veidota no bērnu skatu punkta, un tajā atrodamas arī autobiogrāfiskas iezīmes. Filmu varētu saukt par mīlestības vēstuli teātrim, tā cilvēkiem un līksmajam un intelektuālajam hedonismam. Filma, ar atsauci uz Šekspīra "Hamletu", stāsta par Aleksandra, filmas sākumā, desmitgadīga puiša ceļu no sapņainas un līksmas dzīves jautrā un mīlošā ģimenē uz murgam līdzīgu puritānisku, sausu un biedējošu pasauli, kurā valda askēze, sodi un bailes. Tas ir stāsts par jauna puiša iniciācijas ceļojumu, kuru veidojis izcils kino režisors un kurā ar precīzu un autentisku tēlojumu iedzīvināti pilnasinīgi tēli ar savām pārdomām, humora izjūtām, dīvainībām, saviem dēmoniem un savu skaistumu.

Filma līdz 23. janvārim skatāma Replay.lv.

Priecīgu skatīšanos!

Ziemassvētku ceļvedis

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti