Berlīnes kinofestivāla «Zelta lāci» ieguvis Irānas režisors Mohammads Rasulofs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Berlīnes kinofestivāla galveno balvu "Zelta lāci" sestdienas vakarā ieguva Irānas režisors disidents Mohammads Rasulofs par filmu "Nav ļaunuma".

Kinolente vēsta par ierobežojumiem individuālajai brīvībai autoritārā režīmā un tajā kritiski vērtēts nāvessods Irānā.

Rasulofs, kura filmas Irānā ir aizliegtas un kuram nav atļauts atstāt valsti, uzrunājot Berlīnes kinofestivāla preses konferenci pa mobilo tālruni, sacīja, ka filma "Nav ļaunuma" ir par atbildības uzņemšanos despotisma apstākļos.

Savukārt viņa meita – aktrise Barana, kurai bija iespēja piedalīties pasākumā atzina, ka žūrijas lēmums radījis daudz dažādas sajūtas. Viņu pārņēmušas skumjas, prieks un satraukums, bet pāri visam esot laime par tēvu. Savukārt citi radošās komandas pārstāvji pauda cerību, ka varas iestādes atbrīvos režisoru. Viņi uzsvēra, ka četri filmas stāsti ir par nāvessoda tēmu Irānā, un tie parāda, ka arī no varas attālināti cilvēki var pateikt nē. Komanda lepojas, ka spējusi stāties pretī cenzūrai, to turpinās darīt, un ir gatava sekām. 

Festivāla otro svarīgāko godalgu - žūrijas balvu - saņēma amerikāņu režisores Elīzas Hitmenas drāma "Never Rarely Sometimes Always" ("Nekad reti dažreiz vienmēr"). Tā vēsta par 17 gadus vecu jaunieti no Pensilvānijas, kas spiesta doties uz Ņujorku, lai pārtrauktu neplānotu grūtniecību.

Kā labākais aktieris tika godalgots itālietis Elio Džermano par mākslinieka Antonio Ligabes tēlojumu filmā "Volevo nascondermi" ("Es gribēju paslēpties").

Par labāko aktrisi tika atzīta vāciete Paula Bēra par lomu Vācijas un Francijas kopražojuma mīlas drāmā "Undīne".

Labākā režisora balva tika piešķirta dienvidkorejietim Honam Sansu par drāmu "Sieviete, kura aizbēga" - minimālistisku filmu par sievieti, kuras vīrs devies komandējumā.

Kā labākie scenāristi tika godalgoti itāliešu brāļi Fabio un Damiāno d'Innocenco par scenāriju Itālijas un Šveices kopražojuma drāmai "Favolacce".

Balvu par izcilu māksliniecisko sniegumu saņēma vācu operators Jirgens Jirgess par darbu pie Vācijas, Ukrainas, Lielbritānijas un Krievijas kopražojuma drāmas "DAU. Nataša".

Franču traģikomēdijai "Effacer l’historique"  par sabiedrību interneta laikmetā tika piešķirts kinofestivāla 70. gadadienas "Sudraba lācis".

Berlīnes kinofestivāla žūriju šogad vadīja britu aktieris Džeremijs Aironss.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti