Kultūras ziņas

Latvijas Mākslas akadēmijā šovakar 83. karnevāls

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Berlīnes kinofestivāla fokusā Baltijas valstis

Berlīnes kinofestivāla Eiropas Kino tirgus fokusā – Baltijas valstis

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Atklāts Starptautiskais Berlīnes kinofestivāls, kas iezīmē jaunā kino gada sākumu. Galvenajā konkursa skatē šogad 19 jaunas filmas. Programmā pārsteidzoši daudz melodrāmu un komēdiju, kam līdzās skarbi stāsti par Krievijas sākto karu pret Ukrainu. Šogad Eiropas Kino tirgū pēc vairāku gadu gatavošanās tiek arī piedāvāts industrijas pasākumu kopums ar nosaukumu "Baltijas valstis fokusā".

Berlīnes filmu tirgus tiek uzskatīts par ietekmīgāko lietišķo industrijas kontaktu veidošanas vietu pasaulē. Piektdienas, 17. februāra, rīts aizsākās ar Baltijas valstu kultūras ministru tikšanos tirgus direktora Denisa Rū kā moderatora vadībā.

"Baltijas valstis fokusā" ir koncepts, kas mudina apzināties sadarbības nozīmi starp valstīm. Uz šo tikšanos ieradās arī Vācijas kultūras un mediju komisāre Klaudija Rota, mudinot šajā politiski smagajā laikā sadarboties visās sfērās.

Scenāriste un Latvijas Kultūras akadēmijas vieslektore Larisa Gūtmane veido jaunu sadarbības projektu ar Latvijas studiju "Mistrus Media". Koncepts "Baltijas valstis fokusā" ir iespēja iepazīstināt ar saviem jaunajiem projektiem dažādos filmu tirgus pasākumos – oficiālos un neformālos.

"Zinu, ka Latvijas, Lietuvas un Igaunijas producenti ir ļoti gatavojušies, mēs tajā skaitā, lai varētu satikt iespējami daudz potenciālo partneru. Un tad, kad Baltija fokusā, tajā skaitā Latvija, to ir vieglāk izdarīt," pastāstīja producente Līga Gaisa.

Pēc pandēmijas šis ir pirmais pilnvērtīgais industrijas pasākums, ko apliecina arī lielais kino profesionāļu pieplūdums.

Luksemburgas producents Batists Menāžs veido sadarbību ar Latvijas "Air Productions", un jaunās filmas ieceres pamatā būs Aivas Birbeles scenārijs.

"Jau vairākus gadus es interesējos par kopprodukcijām ar Baltiju, īpaši ar Latviju. Pamatā ir kāda maza anekdote, jo mūsu kompānijā bija praktikante no Latvijas. Mums bija tik laba sadarbība, ka mēs saglabājām ciešus kontaktus, un tas mani atveda uz šejieni. Man patīk tā sistēma, ko jūsu industrija piedāvā," sacīja Menāžs.

Ceturtdien vēlu vakarā Berlīnes kinofestivāls oficiāli tika atklāts ar šim pasākuma piederīgo sarkanā paklāja šovu. Uz tā iznāca arī Berlīnes kinofestivāla vēsturē visjaunākā žūrijas priekšsēdētāja – amerikāniete Kristena Stjuarte, kurai līdzās arī Latvijas oficiālā delegācija.

"Mēs šo gadu gaidījām 30 gadus," sacīja kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība).

"Mēs esam fokusā kopā ar brāļiem lietuviešiem un igauņiem. Tas ir ļoti īpašs notikums," apliecināja Kultūras ministrijas valsts sekretāre Dace Vilsone.

To uzsvēra arī Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma: "Tas ir bijis milzīgs projekts. Es esmu priecīga. Un šodien gandrīz apraudājos aiz laimes. Es vispār nedomāju, ka tas ir iespējams."

KONTEKSTS:

73. starptautiskais Berlīnes kinofestivāls norisinās no 16. līdz 26. februārim. Par festivāla galvenajām balvām – "Zelta lāci" un "Sudraba lāci" – sacentīsies 19 filmas, galvenās balvas tiks pasniegtas 25. februārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti