Berlīnē sākas 66. Starptautiskais kinofestivāls

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

11. februārī Vācijas galvaspilsētā Berlīnē sākas 66. Starptautiskais kinofestivāls, viens no pasaules festivālu “lielā trijnieka”, un Latvijas dalība tur šogad ir īpaši nopietna. Kā jau vēstījām, 14. februārī pasaules pirmizrādi konkursa programmā “Generation” piedzīvos režisora Renāra Vimbas debija, pilnmetrāžas spēlfilma “Es esmu šeit”. Uz Berlināli brauc arī daudzi aktīvi Latvijas kinoprofesionāļi, un Eiropas filmu tirgū darbosies Latvijas stends.

Berlīnes starptautiskais kinofestivāls ir iespaidīgs ikgadējs notikums pasaules kinodzīvē, tur katru gadu pulcējas vairāk nekā 20 000 kinoindustrijas profesionāļu (ieskaitot ap 3700 žurnālistu) no vairāk nekā 120 valstīm, taču Berlināle ir arī kinoskatītājiem draudzīgs festivāls – pagājušajā gadā tur tika pārdotas apmēram 330 000 kinobiļetes vairāk nekā 30 kinoteātros.

Berlināle ir arī viens no retajiem A klases festivāliem, kas speciālu uzmanību pievērš nākamā kinoskatītāja veidošanai, kopš 1978. gada rīkojot bērnu un jauniešu auditorijai domātu filmu konkursu "Generation" divām vecuma grupām. Latvijas filma "Es esmu šeit" iekļauta konkursā "Generation 14+", kas orientēts uz jauniešiem, vecākiem par 14 gadiem, un konkurēs par balvu "Kristāla lācis ar vēl četrpadsmit citām pilnmetrāžas spēlfilmām no Francijas, Vācijas, Irānas, Zviedrijas, Jaunzēlandes, Austrālijas, Čīles, Indijas, Krievijas un citām valstīm.

Abās "Generation" konkursa programmās iekļautas kopumā 63 īsfilmas un pilnmetrāžas filmas no 35 valstīm, atlasītas no apmēram 2000 iesniegtajām filmām – šī esot vislielākā priekšatlases konkurence, kāda jebkad piedzīvota "Generation" konkursā.

Studijas "Tasse Film" un Renāra Vimbas filma "Es esmu šeit" ar angļu nosaukumu "Mellow Mud" tiks demonstrēta seansos 14., 15. un 21. februārī, biļešu iepriekšpārdošana uz 14. februāra pirmizrādi Berlināles mājaslapā sākās 11. februārī pulksten 10.

Paralēli filmu izrādīšanai un konkursiem Berlināles ietvaros notiek arī Eiropas filmu tirgus, tajā aktīvi strādās Latvijas stends, kura izveidošanā sadarbojās Nacionālais Kino centrs, Latvijas Kinoproducentu asociācija un Rīgas Filmu fonds (Rīgas Dome). Stenda mērķis ir popularizēt Latvijas filmas, kopražojumu potenciālu un filmēšanas iespējas Latvijā kinoprofesionāļiem no visas pasaules.

Stenda vizuālajam noformējumam izmantoti kadri no Latvijas jaunākajām spēlfilmām, kurās piedalījušies plaši pazīstami Eiropas klases aktieri no dažādām valstīm – vācietis Ulrihs Matess (Dāvja Sīmaņa "Pelnu sanatorija"), polis Viktors Zborovskis (Lailas Pakalniņas "Ausma") un Šveices aktrise Sabīne Timoteo (Viestura Kairiša "Melānijas hronika").

Stendā pieejama informācija par visu aktuālāko Latvijas filmu nozarē – Nacionālā Kino centra izdots katalogs Latvijas filmas Latvijas simtgadei, informācija par Renāra Vimbas filmu "Es esmu šeit", bukleti par finansiālā atbalsta iespējām un par Latvijas filmēšanas vietām, kuru daudzveidība un iespēja nokļūt dažādos gadsimtos mūsu valsti izdevīgi atšķir no daudzām citām Eiropas valstīm. Stendā atrodami arī statistikas dati par Latvijas filmu nozari un producentu kontakti, arī paši Latvijas producenti izmanto stendu, lai satiktos ar potenciālajiem producēšanas vai izplatīšanas partneriem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti