Rīta Panorāma

EK rosina atbalstīt mikroshēmu ražošanu

Rīta Panorāma

Intervija ar FKTK priekšsēdētāju Santu Purgaili

Berlīne gatavojas starptautiskajam kinofestivālam

Berlīne gatavojas starptautiskajam kinofestivālam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

10. februārī Vācijas galvaspilsētā Berlīnē sāksies ikgadējais starptautiskais kinofestivāls. Tas nebūs tik vērienīgs kā pirms Covid-19 pandēmijas, un dalībniekiem un viesiem jāievēro stingri profilakses pasākumi.

72. Berlināles kino forums sāksies 10. februārī, balvas pasniegs 16. februārī, bet no 17. līdz 20. februārim Berlināles kinoteātros būs atkārtoti filmu seansi.

Žūriju vadīs Indijas izcelsmes kinorežisors M. Naits Šjāmalāns, bet "Zelta lāča" Goda balvu par mūža ieguldījumu saņems franču aktrise Izabella Ipēra.

Festivālu atklās ar franču režisora Fransuā Ozona filmu "Pēters fon Kants", kas ir Rainera Vernera Fasbindera lentes brīva interpretācija, bet programmā būs arī daudz filmu par mīlestību. Pasākuma izpilddirektore Mariete Rīsenbeka īpaši izcēla lentes ar politisku ievirzi par kādu Gvantanamo cietumā ieslodzītu Vācijas iedzīvotāju un filmu par dzīvi laukos Ķīnā.

Rīkotāji arī atgādina, ka pasākumu norises vietās drīkstēs uzturēties tikai cilvēki, kas ir pilnībā vakcinēti pret Covid-19 vai to nesen pārslimojuši, un dalībniekiem un viesiem būs jāveic ātrie testi un jāvalkā maskas.

Latvija piedalās 72. Berlīnes kinofestivālā

Latvijas vārds šogad atrodams gan festivāla konkursā, gan filmu tirgus skatēs, informēja Nacionālā kino centra pārstāvji.

"Lielā Kristapa" skatītāju balsojums

Piedalies nacionālās kino balvas "Lielais Kristaps" skatītāju balsojumā! Izvēlies savu favorītu un balso reizi dienā līdz 25. februāra pulksten 23.59.

Skatītāju balsojuma uzvarētāju paziņos “Lielā Kristapa” balvu pasniegšanas ceremonijā 27. februārī.

Berlināles konkursā "Generation K plus", kurā tiek atlasītas filmas bērniem, šogad starp vairākiem tūkstošiem pieteikumu izvēlēta režisores Māras Liniņas un mākslinieces Ūnas Laukmanes īsfilma "Čuči, čuči", kas balstīta populārākajā latviešu šūpuļdziesmā "Aijā, žūžū, lāča bērni" un veidota īpašā tehnikā – filca animācijā. Studijā "Atom Art" veidotā filmiņa, kuras skaņu celiņā dzied Kristīne Zadovska un Andris Keišs, kopā ar piecām citām mazajiem skatītājiem domātām īsfilmām tiks demonstrēta piecos seansos no 12. februāra.

Berlīnes kinofestivāla industrijas pasākumi – sadaļas "European Film Market", "Berlinale Co-Production Market", "Berlinale Talents" un citas šogad tomēr vēl notiek tiešsaistes formātā, virtuālos kinoteātros un ar digitāli veidotiem tirgus stendiem katrai dalībvalstij, arī Latvijai. Filmu tirgus stendā būs pieejama plašāka informācija par Latvijas filmu nozari un jaunākajām filmām, arī Baltijas valstu statistikas apkopojums "Facts & Figures", ko regulāri izdod Nacionālais Kino centrs.

"European Film Market" seansiem šogad pieteiktas četras filmas, kuru veidošanā strādājuši Latvijas kinoprofesionāļi. Divi tirgus seansi ieplānoti režisora Uģa Oltes debijas spēlfilmai "Upurga" (studija "VFS Films"), kas starptautisko pirmizrādi piedzīvoja 2021. gada novembrī Tallinā, bet Latvijas kinoteātros nonāks 21. martā. Divi seansi paredzēti arī studijā "Lokomotīve" veidotajai un Indonēzijā filmētajai ģimenes filmai "Ziemassvētki džungļos" (režisors – igaunis Jāks Kilmi), Latvijā šīs filmas pirmizrāde jau divus gadus tiek plānota decembrī un pandēmijas dēļ pārcelta, tagad gaidām 2022. gada decembra sākumu. Vēl viena Berlināles filmu tirgum pieteikta Jāka Kilmi spēlfilma ir "Snaudošais zvērs" ("The Sleeping Beast"), kur Latvijas studija "Lokomotīve" piedalās kā mazākuma kopproducents, tāpat kā mazākuma kopražojuma partneri strādājusi studija "Film Angels Productions" igauņu vēsturiskajā lielfilmā "Aptiekārs Melhiors" ("Apteeker Melchior", režisors Elmo Nīganens), kas daļēji filmēta Latvijā, kinopilsētā "Cinevilla"; šī vērienīgā viduslaiku stāsta pirmizrāde Igaunijā arī jau divas reizes tikusi atlikta.

Latvijas šāgada klātbūtni Berlinālē jau 9. februārī ievada režisores Lailas Pakalniņas dalība diskusijā par progresīvu kino – ar šādu sarunu, kurā piedalās desmit kinoprofesionāļi (producenti, režisori, filozofi, kuratori, festivālu direktori u.c.) tiks atklāta tradicionālā Berlināles "Kritiķu nedēļa".

Berlīnes kinofestivāls ir viens no vecākajiem un lielākajiem kinofestivāliem Eiropā, un pēc pagājušā gada izmaiņām, ko ietekmēja pandēmija, atkal notiek ierastajā laikā februāra sākumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti