Berlīnē ar Latvijas kino atzīmē Baltijas ceļa un Berlīnes mūra krišanas 30. gadadienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Berlīnē oktobrī tiek rīkots Baltijas ceļa un Berlīnes mūra krišanas 30. gadadienai veltīts filmu cikls “Vai viegli būt jaunam? Latvijas jaunatne un Trešā atmoda”, kura ietvaros tiks demonstrētas vairākas zelta klasikai pieskaitāmas filmas, kā arī viens pēdējos gados veidots kinodarbs, paziņojumā medijiem informē Latvijas vēstniecība Vācijā.

Latvijas vēstniecības Vācijā sadarbībā ar Berlīnes kinoteātri “Krokodil” veidotais filmu cikls tiks atklāts 8. oktobrī ar Jura Podnieka meistardarbu “Vai viegli būt jaunam?”, kas 1986. gadā satricināja skatītājus ne vien Latvijā un Padomju Savienībā, bet visā pasaulē.

Viena gada laikā to redzēja 28 miljoni skatītāju, tā tikusi rādīta 85 valstīs, filma saņēmusi “Lielo Kristapu” un citas starptautiska mēroga balvas. Filmas izrādes ietvaros notiks saruna ar latviešu kino kritiķi un žurnāla “Kino Raksti” galveno redaktori Dr.Elīnu Reiteri.

12. oktobrī notiks Lailas Pakalniņas dokumentālo filmu vakars ar pašas režisores klātbūtni - tiks demonstrētas par “Pakalniņas triloģiju” dēvētās filmas “Veļa” (1991), “Prāmis” (1994) un “Pasts” (1995), kā arī 2004. gadā tapusī filma “Autobuss”. Seansa noslēgumā paredzēta saruna ar režisori.

15. oktobrī demonstrēs populārā Rīgas dokumentālā kino skolas pārstāvja, režisora Ivara Selecka dokumentālo filmu “Šķērsiela” (1988), kas ir viena no titulētākajām filmām Latvijas kino vēsturē un iekarojusi Eiropas prasīgāko auditoriju, saņemot Eiropas Kinoakadēmijas balvu kā 1989. gada labākā dokumentālā filma un citas prestižas starptautiskas balvas.

Atmodas ciklu 26. oktobrī noslēgs dokumentālā filma “Deju laikmets” un saruna ar tās režisoru Viktoru Budu. Filma atskatās uz aizraujošajiem notikumiem, kā tehno mūzikas revolūcija astoņdesmito gadu beigās no Rietumu metropolēm Berlīnes un Detroitas nonāca aiz Dzelzs priekškara – Rīgā.

Šo notikumu centrā stāv latvietis Indulis Bilzēns, kurš tiek uzskatīts par vienu no tehno kustības pamatlicējiem.

Atzīmējot Baltijas ceļa un Berlīnes mūra krišanas gadadienu, 6. novembrī vēstniecība kopā ar Berlīnes pilsētu un Igaunijas un Lietuvas vēstniecībām rīko Baltijas dienu Berlīnes Ģetzemanes baznīcā (“Gethsemanekirche”), kuras ietvaros tiks demonstrēta filma “Paradīze '89”, rīkots dziesminieces Alises Jostes koncerts, kā arī rakstnieces Māras Zālītes dalība diskusijā un lasījumi no nupat vācu valodā iznākušās grāmatas “Pieci pirksti” (“Fünf Finger”).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti