Berlināles laureāts Panahi lūdz atļaut viņa filmu izrādīšanu Irānā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pēc uzvaras 65. Starptautiskajā Berlīnes kinofestivālā irāņu režisors Džafars Panahi pārtraucis klusēšanu un lūdzis varas iestādes vairs necenzēt viņa darbus, neatļaujot tos izrādīt, raksta „Variety”.

Kā iepriekš jau vēstīts, Panahi filma „Taxi” tikko ieguva 65. Starptautiskā Berlīnes kinofestivāla „Zelta lāci”. Komentējot uzvaru festivālā, uz kuru Panahi nevarēja ierasties, jo viņam netika izsniegta izbraukšanas atļauja, režisors norāda, ka patiesi priecājas par balvas saņemšanu, taču lielāko prieku viņam sagādātu tas, ja tautiešiem būtu iespējas redzēt viņa filmas. Šobrīd Irānā pastāv oficiāli nepasludināts, "nerakstīts aizliegums" izrādīt Panahi filmas.

„Varas pārstāvji apsūdz mūs par ārvalstu festivāliem paredzētu filmu taisīšanu,” Panahi norādīja intervijā pusoficiālajai Irānas ziņu aģentūrai „Ilna”. „Viņi slēpjas aiz politiskajiem mūriem un nepasaka, ka mūsu filmas cenzūra nekad neļaus izrādīt Irānas kinoteātros.”

„Taxi” ir trešā Panahi filma, kas kontrabandas ceļā nonākusi ārpus Irānas kopš 2010. gada, kad režisoru apcietināja un aizliedza filmu veidošanu, apsūdzot centienos izraisīt nemierus ar dokumentālo filmu par strīdīgajām Irānas prezidenta vēlēšanām 2009. gadā. Irānas kinoteatros netiek izrādītas kopš profesionālās darbības aizliegšanas tapušās Panahi filmas: "Šī nav filma (This Is Not a Film) un "Aizvērtais priekškars" (Closed Curtain).

Pēc filmas „Taxi” izrādīšanas Berlīnē Irānas varas pārstāvji brīdināja festivāla rīkotājus par politiskajām manipulācijām, uz kurām tēmēta filma. Irānas kino pārvalde izplatīja vēstuli, kurā pausta nožēla par festivāla rīkotāju vēlmi „ar taksometru ievest cilvēkus jaunos maldos par irāniešiem, izrādot filmu, kuru tieši tādēļ veidojis režisors, kurš neievēro tiesas aizliegumu taisīt filmas”.

Lai gan pēc Hasana Rovhani stāšanās Irānas prezidenta amatā, kinematogrāfisti valstī vairs nejūtas tik apdraudēti, aizliegums uz filmu taisīšanu Džafaram Panahi nav atcelts. Tiesa, piespriesto sešu gadu cietumsodu režisoram izciest nav nācies un šobrīd viņš vairs neatrodas mājas arestā, taču izbraukt no valsts viņam nav ļauts.

Panahi uzvara Berlinālē Irānas medijos netika atspoguļota, izņemot ziņu aģentūru „Ilna”, kura tiek uzskatīta par vienu no liberālākajiem Irānas medijiem

Filma „Taxi” ir uzņemta automašīnas – taksometra salonā. Pie stūres ir pats režisors, kurš bez maksas izvadā dažādus cilvēkus, pa ceļam runājot par dažādām lietām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti