Kultūras ziņas

D'Artanjana un trīs musketieru piedzīvojumi

Kultūras ziņas

Emīla Dārziņa jauktajam korim – 15

Skatītāju iespaidi par "Tēvs Nakts"

Beidzas ar klusumu kā Šekspīra «Hamletā»: Skatītāju iespaidi par «Tēvs Nakts» 

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ceturtdien Latvijas pirmizrādi piedzīvoja Dāvja Sīmaņa kinofilma “Tēvs Nakts” – filma, kas skatītāju  vērtējumā beidzas ar klusumu kā Šekspīra “Hamletā”. Simtgades filmu vieglais flirts ar Latvijas vēsturi tomēr novedis pie nopietna kino – iespaidos dalās citi nacionālās pirmizrādes skatītāji, tostarp teātra un kino jomas profesionāļi un arī Žaņa Lipkes radinieki. 

Uz patiesiem notikumiem balstītais kino stāsts par Žani Lipki, kurš Otrā pasaules kara laikā no holokausta nāves mašīnas paglāba vairāk nekā pussimtu cilvēku, īpašā seansā izrādīts jau pirms nedēļas, atklājot Rīgas Starptautisko kino festivālu. Tagad ar sarkano paklāju no dēļiem, Balkānu mūzikas ritmiem un filmas komandas kopbildi nosvinēta filmas nacionālā pirmizrāde.

“Ļoti smaga, bija daudzi skati, ko jau varēja sagaidīt no filmas, bet tajā pašā laikā tas bija ļoti, ļoti iespaidīgi,” stāsta pirmizrādes apmeklētāja Elīna Grāvelsiņa. 

“Par vēsturisko aspektu grūti spriest, neesmu tā pētījis, bet režisors ir pelnījis uzslavas,” saka skatītājs Ģirts Zvirbulis. 

“Ir lietas, kas tai filmā šķita ar kaut kādiem trūkumiem, tā jau nav, ka viss ir ideāli, bet kas man ļoti patika – noslēgums, nav tādu laimīgu beigu, viss beidzas ar klusumu gluži kā Šekspīra "Hamletā",” atklāj kinokritiķis Viktors Freibergs. 

“Visnotaļ nozīmīgs notikums ne tikai kultūras dzīvē, bet, manuprāt, arī politiskajā – mēs varam skaļi un skaidri pateikt savu attieksmi pret šiem notikumiem – neviennozīmīgiem,” uzskata aktieris Jānis Vimba. 

“Pārsteidz ļoti aktieru darbs, man likās ļoti, ļoti spoži,” uzsver pirmizrādes skatītāja Gundega Krūmiņa. 

“Ļoti labi, ka šis simtgades vieglais flirts ar Latvijas vēsturi tomēr ir novedis pie nopietnām filmām, kas mūsu kolektīvai apziņai ir ļoti būtiski,” pauda režisors Viesturs Kairišs. 

Juris Kipļuks, kura dēls Matīss filmā atveido Zigi, saka: “Mēs jau patiesībā pirms filmas diezgan daudz par šo stāstu mēģinājām uzzināt un iepazīt. Stāsts ir smags, un tāpēc patiesībā, es domāju, Matīsam bija diezgan grūti skatīties.” 

“Ar otro reizi bija labāk, bet šī filma bija ļoti smaga, un dažās ainās man bija tiešām jāaizver acis,” atzīst pats Matīss.  “Es nevaru iedomāties, kā šis Žanis Lipke varēja uzņemties šādu risku un kā tas tajā laikā ir iespējams, ka tādas lietas vispār var notikt.”

“Mazais puikiņš filmā bija mans vīrs – Zigfrīds Lipke,” stāsta Žaņa Lipkes vedekla Ārija Lipke. “Mans vīrs nomira 61 gadu vecumā ar sirdi, dēls nomira ar trombu 55 gadu vecumā 2013. gadā, tāpēc – no tiem, kas nes Lipkes vārdu, es esmu pēdējā!”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti