Dienas ziņas

Ceļš uz festivālu "Baltica" sākas Ziemeļlatgalē

Dienas ziņas

Šķiro sēklas kartupeļus

Bauskā atklāta neparasta fotoizstāde

Bauskā apskatāma 18 gadus lolota ledus kristālu fotogleznu izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Lai nospiestu fotoaparāta slēdzi, vajadzīgas pāris sekundes, bet, lai atklātu tehniku ledus kristālu fotogleznu izveidei, to autoram bija nepieciešami 18 gadi. Fotogleznu veidošanai gan netiekot izmantotas datorapstrādes programmas, bet tikai ledus,  kā arī saules un debess atspulgi. Šomēnes neparastā izstāde apskatāma Bauskas muzejā.

Paverot Bauskas muzeja izstāžu zāles durvis, skatam paveras neparasti koši mākslas darbi, kas izstaro mieru un siltumu, un skatītājiem nav viegli saprast, vai šo krāšņumu veidojusi mākslinieka ota vai fotokameras vērīgā acs.

„Pirmais acu uzmetiens – liekas, ka ir it kā gleznas veidotas, bet es skatos, ka tomēr vairāk ''velk'' uz fotogrāfijām. Ļoti jauki skati,” atzīst izstādes apmeklētājs, fotogrāfs Imants Nullītis.

Neparasto fotogleznu autors gan nosmej, ka par šo mākslas darbu izveidi  parūpējusies Mēmeles upe, bet  viņš  atradis vien veidu, kā iemūžināt ledus kristālu struktūru.

„Es nestrādāju ne ar kādiem fotošopiem. Tas viss ir reāls. Ir man viens periods, kad tiek izmantots zīds. Vakarā āliņģī tiek iesaldēta kompozīcija. No rīta viņa tiek izcirsta ārā, uzstādīta saules gaismā un fotografēta,” stāsta fotomākslinieks  Jānis Valdemārs Helmanis.

Eksperimenti ilgst jau 18 gadus, galvenokārt mākslinieka lauku īpašumā Sēlijas pusē. Tā gan neesot nodarbe steidzīgajiem un bailīgajiem. Mākslas darbi top tikai ziemā un tikai noteiktos apstākļos. Lai panāktu vēlamo kadru, nācies arī pašam lēkt āliņģī.

„Fotogrāfijai ir viena tāda privilēģija. Cilvēka acs neredz, bet fotoaparāta acs redz. Kad tu ej pa upes krastu, tu redzi vienkārši ledus gabalu, bet tad, kad tu sāc strādāt ar saules un debess atspulgiem un refleksiem un kad tu tos nofotografē, tikai tad tu redzi, kas tur nāk ārā,” skaidro fotomākslinieks.

Jāņa Valdemāra Helmaņa fotogleznām, kas ir kā pateicības lūgšanas Dievam, nav nosaukumu.Tās papildina teologu un filozofu atziņu fragmenti, bet skatītājiem tā ir iespēja likt lietā savu iztēli. Galvenais  izstādes uzdevums gan esot radīt skatītājos harmoniju un mīlestību, kā mūsdienās nereti pietrūkst.

Neparastā  izstāde Bauskas muzejā būs apskatāma līdz 28.februārim.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti