Baltijas valstu filmai «Lomu spēles» pirmizrāde Sansebastjanas filmu festivālā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

19. septembrī prestižajā Sansebastjanas filmu festivālā Spānijā ar pārpildītu zāli un publikas ovācijām pasaules pirmizrādi piedzīvoja  Baltijas valstu kopražojuma filma “Lomu spēles”, kas tapusi sadarbojoties “Studijai Lokomotīve” no Latvijas, “Amrion” no Igaunijas un “Studio Uljana Kim” no Lietuvas. Ar filmu "Lomu spēles" pilnmetrāžas formātā daudzsološi debitē Igaunijas jaunais režisors Vallo Toomla.

Sansebastjanas filmu festivāls – viens no  svarīgākajiem notikumiem kino pasaulē – norisinās no 16. septembra līdz 24. septembrim.

“Mēs cerējām, ka izdosies pārsteigt festivāla auditoriju, kaut vai tāpēc, ka spāniski runājošās pasaules svarīgākajā festivālā igauņu valoda būs kas nebijis. Taču publikas reakcija izrādījās pārsteigums mums pašiem - pārpildītā zāle sveica filmu ar ovācijām, un jautājumu - atbilžu sesija turpinājās vēl kinoteātra foajē jau krietni pēc filmas beigām,” par filmas pirmizrādi stāsta kopproducents no Latvijas puses Roberts Vinovskis.

Filma “Lomu spēles” kļuvusi par vienu no programmā "New Directors" iekļautajām filmām, kas sacenšas par galveno balvu „Kutxa New Directors Award”. Kopumā šajā programmā tiek izrādītas 16 jauno režisoru pirmās vai otrās spēlfilmas, pārstāvot plašu valstu spektru – sākot no Spānijas, Argentīnas un Čīles līdz pat Francijai, Vācijai, Dienvidkorejai un Ķīnai.

Par programmas galveno balvu - 50 000 eiro, kas ir finansiāli lielākā šābrīža festivālu apritē -, lemj starptautiska piecu cilvēku žūrija itāļu rakstnieka un filmu festivālu programmu veidotāja, Lokarno filmu festivāla mākslinieciskā direktora Karlo Šatriāna (Carlo Chatrian) vadībā.

“Tas, ka filma atlasīta tik nozīmīgam festivālam, mums ir liels pagodinājums. Pats fakts, ka Baltijas filma ir iekļauta tik respektablā programmā, ir sasniegums gan Igaunijas, gan visas Baltijas kino industrijai,” saka filmas producente Rīna Sildosa.

Sansebastjanas filmu festivāls ir viens no nozīmīgākajiem A klases festivāliem, kas lepojas gan ar Britu filmu un TV akadēmijas (BAFT), Starptautiskās Kinoproducentu asociācijas (FIAPF), gan Starptautiskās Kinokritiķu asociācijas (FIPRESCI) akreditācijām.

“Lomu spēles” kļuvusi par pirmo filmu no Igaunijas, kas atlasīta izrādīšanai prestižajā kinofestivālā, taču „Studijai Lokomotīve” un „Studio Uļjana Kim” no Lietuvas šī būs jau otrā starptautiskā pirmizrāde Sansebastjanā - 2013. gadā šai pašai programmai tika atlasīta filma „Spēlmanis”, kas tapusi kā Latvijas un Lietuvas kopražojums.

Savukārt iepriekš Latvijas vārdu Sansebastjanas festivāla vēsturē spoži ierakstījusi Herca Franka dokumentālā filma „Reiz dzīvoja septiņi Simeoni”, kas 1991.gadā saņēma balvu kā labākā dokumentālā filma.

Psiholoģiskās drāmas “Lomu spēles” darbība norisinās vientuļā jūras krastā. Anna un Juhans cer, ka, atpūšoties bagātu draugu piejūras mājā, izdosies uzlabot savas attiecības. Viņi piedāvā naktsmājas jūras vētras pārsteigtam pārim, kuri savukārt uzskata viņus par iespaidīgās mājas īpašniekiem. Anna un Juhans iejūtas jaunajās lomās un uzsāk spēli, tomēr tā jau itin drīz kļūst viņiem bīstama.

Galvenās lomas filmā atveido Mirtela Pohla (Mirtel Pohla), Prīts Veigemasts (Priit Võigemast), Mēliss Remmelds un Mari Abela. Montāžas režisors ir Danielis Kokanauskis no Lietuvas, kas strādājis arī pie tādām starptautiski augstu vērtētām filmām kā Sergeja Lozņicas "Miglā" un Dāvja Sīmaņa "Pelnu sanatorija".

”Mūzikas radīšanas process filmai “Lomu spēles” sadarbībā ar režisoru Vallo Temlu bija ļoti viegls. Es atļāvos eksperimentēt ar dzīvajiem klasiskās mūzikas instrumentiem un elektroniskās mūzikas elementiem, un jau pēc pirmajiem mūzikas paraugiem uzreiz atradām kopīgu valodu, atlika tikai turpināt sasniegto skanējumu. Turklāt mani ļoti iedvesmoja lieliskais operatora darbs, filma vizuāli ir tiešām iespaidīga," stāsta komponists Kārlis Auzāns, kas filmas radošajā komandā pārstāv Latviju.

“Lomu spēles” pie skatītājiem Latvijā nonāks šā gada nogalē, tās pirmizrāde notiks Rīgas starptautiskā festivāla (Riga IFF) ietvaros - 21.oktobrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti