Kultūras ziņas

Jaunas latviešu filmas jauniešiem

Kultūras ziņas

"Ābols upē" atkal peld Daugavā

"Baltijas Pērle" sola zvaigznes un labu kino

«Baltijas pērles» atklāšanā piedalīsies Fanija Ardāna un Žerārs Depardjē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Kino festivāls "Baltijas pērle", kas šogad svin 20 gadu jubileju, tiks atklāts ar teātra izrādi un vērienīgu koncertu. 29.augustā Rīgas Kongresu namā tiks izrādīts Margaritas Dirasas lugas "Otrā mūzika" iestudējums, kurā piedalīsies franču aktieri Fanija Ardāna un Žerārs Depardjē.

Savukārt 12.septembrī Kongresu namā notiks koncerts "Dižā kino mūzika". Koncerta programmā skanēs komponistu Enio Morikones, Nino Rotas, Mišela Legrāna, Henrija Mančīni, Frānsisa Leja un citu skaņražu darbi. Koncerta īpašais viesis - maestro Raimonds Pauls - atskaņos svītu "Nino Rotas piemiņai". Uzstāsies itāļu vokālais kvartets "Le Divas" un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris itāļu diriģenta Marčello Rotas vadībā.

Festivāla sešās kino programmās iekļautas aptuveni 60 filmas, kuru atlases kritēriji bijuši diži vārdi, mūžīgas tēmas un augstais stils. Skatītāji varēs iepazīties ar šī un pagājušā gada izcilākajiem un aktuālākajiem veikumiem, kuri izrādīti kino festivālos Kannās, Venēcijā un Berlīnē, kā arī noskatīties retrospektīvas - "Atgūtie šedevri", "Kino ar gaumi", "Profesija: režisors", "Aizliegtā klasika" un "Odrijai Hepbernai 85".

12.septembrī par godu festivāla atklāšanai notiks arī tradicionālais nakts kino maratons.

Festivālā būs redzama arī kino klasika. "Baltijas pērles" skatītāji varēs redzēt filmas "Pilsonis Keins" un "Jaunais kinoteātris "Paradiso"" uz oriģinālajām 35 milimetru kinolentēm. Kā norāda festivāla ģenerāldirektore Marina Ļipčenko, "Baltijas pērle" ir, iespējams, vienīgā vieta, kur vēl tiks izrādītas filmas uz to oriģinālajām lentēm.

Filmu demonstrēšana 12.septembrī tiks atklāta ar vienu no dārgākajām filmām pasaulē - "Galīgā montāža, lēdijas un džentlmeņi", kura pērn rādīta Kannu kino festivāla atklāšanā. Filma veidota no nozīmīgu kinofilmu fragmentiem un tikai lielos festivālos, tā netiek komerciāli rādīta. Kā uzsver festivāla rīkotāji, "Baltijas pērle" varētu būt arī pēdējais festivāls, kur to varēs noskatīties, jo tā veidota ar noteikumu, ka tiks rādīta divus gadus.

"Baltijas pērlē" piedalīsies arī Vudija Alena filma "Manhetena", kā arī režisora jaunākā filma "Mēnesgaismas maģija".

Kinoteātra "Splendid Palace" kuratore Daira Āboliņa norāda, ka šajā festivālā klasika būs sabalansēta ar jaunajām filmām, kuras nesen izrādītas Kannu kinofestivālā. "Šādi festivāli izglīto arī jauno paaudzi, kura lieliski pārzina seriālu pasauli un mūsdienu kino, bet nezina kino vēsturi," saka Daira Āboliņa.

Festivāla filmas tiks demonstrētas kinoteātrī "Splendid Palace", kinoteātrī "Kino Citadele" un Rīgas Kongresu namā. 14.augustā sāksies biļešu iepriekšpārdošana SIA "Biļešu serviss" kasēs, savukārt 25.augustā Rīgas Kongresu nama foajē tiks atklāts festivāla informācijas centrs.

Kā vēstīts, kinoaktieru festivāls "Baltijas pērle" šogad notiks divos cēlienos. Starp abiem festivāla cēlieniem kļūs zināmi Eiropas Kinoakadēmijas balvām nominētie darbi, kā arī tas, ar kuriem no tiem festivāls ir savus skatītājus jau iepazīstinājis.

Otrajā cēlienā, Rīgas Starptautiskā kino festivāla laikā decembrī, iecerēts atbilstoši kopprojekta iespējām rādīt balvām nominēto filmu skati un retrospektīvu, kas veltīta tai kino personībai, kas šogad saņems Akadēmijas balvu par mūža ieguldījumu. Pateicoties Eiropas Kinoakadēmijas ceremonijas norisei Rīgā, skatītājus gaida tikšanās ar filmu aktieriem un veidotājiem.

Rīgas Starptautiskā kino festivāla komandā kopīgi strādā Latvijas kino industrijas pārstāvji un Latvijā pastāvošie kino festivāli - "Lielais Kristaps", "Baltijas pērle" un "2Annas". Skatītājiem plānots piedāvāt vairāk nekā 160 kino seansus, savukārt kino profesionāļiem sagatavota plaša industrijas sadaļa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti