Kultūra

Lietuvā svin Nacionālās bibliotēkas atklāšanu

Kultūra

Pašcieņas pilnus vaibstus atguvusi arī Raiņa un Aspazijas memoriālā māja Baznīcas ielā

Septiņās Latvijas pilsētās skatāms Baltijas jūras dokumentālo filmu forums

Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma izaicinājums skatītājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ļoti aktuālu filmu programmu Rīgā un vēl sešās Latvijas pilsētās piedāvās ikgadējais Baltijas jūras dokumentālo filmu forums, kas sāksies 7.septembrī un ilgs līdz svētdienai. Programmai šoreiz dots nosaukums „Ārpus laba un ļauna”, un tā ietvers kino darbus par bērnu un vecāku attiecībām, vientulību un sieviešu tiesībām, terorismu, kultūru saplūsmi, globalizāciju un citām tēmām.

Forumam izraudzītās deviņas filmas vieno tas, ka tās visas kaut kādā ziņā izaicina mūsu standarta priekšstatus par dažādām situācijām un parādībām, un liek uz tām paraudzīties no cita skatu punkta.

Viena no programmas tēmām ir terorisms, tai veltītas divas filmas „Dugma” un „Kaujinieki no ziemeļiem”, stāsta Nacionālā kino centra pārstāve Zanda Dūdiņa:

„Filmas, kas ir programmā iekļautas, iedod kaut kādu citu ziņu vai liek padomāt plašāk par šo tēmu. Tās skaidri uzrāda arī Rietumu sabiedrības vājos punktus un nespēku."

Norvēģu režisora Pola Refsdāla filma „Dugma” ir „Al Qaeda” kaujinieku pašnāvnieku ļoti atklāts portretējums, režisors vaļsirdīgās sarunās ar jaunajiem vīriešiem tiecas noskaidrot radikāļu motivāciju upurēties ticības vārdā.

Otra terorisma tēmai veltītā filma „Kaujinieki no ziemeļiem” skaidro cēloņus, kādēļ pēdējos gados daudzi Eiropā dzīvojošo musulmaņu imigrantu bērni arvien biežāk izvēlas pievienoties radikāli noskaņotiem islamistu grupējumiem.

Austrumi un Rietumi – to atšķirības, mijiedarbība, pievilkšanās un atgrūšanās – par to vēstīs vēl citu filmu stāsti, to vidū ir irāņu režisores Rohsares Gaemmagami filma „Sonita”. Tā vēsta par afgāņu bēgli, vitālo pusaudzi Sonitu, kas apmetusies Teherānā. Gimene cer viņu izprecināt par 9000 dolāru, bet Sonita dievina Riannu un Maiklu Džeksonu un sapņo kļūt par reperi.

„Šī meitene, kas pārstāv austrumu kultūru un Afganistānu, viņai ir jāizšķiras, kur viņa īsti ir, un par laimi, viņai vairs nepieprasa automātiski pakļauties, viņai ir izvēle. Bet filma parāda, ka tā atšķirība starp Austrumu un Rietumu kultūru nav viennozīmīgi vērtējama. Mums varbūt liekas briesmīgs šis fakts, ka meitenes tiek izprecinātas jaunā vecumā pret savu gribu, bet tai pašā laikā ļoti daudziem cilvēkiem, kas saistīti ar Austrumu kultūru, varbūt liekas trakas daudzas citas lietas, piemēram, tā pati vientulība Rietumu sabiedrībā," stāsta Zanda Dūdiņa.

Sonitas Aizadehas ieskaņotās kompozīcijas „Brides for sale” videoklipu internetā noskatījušies vairāk nekā pusmiljons skatītāju, bet pati Sonita Rietumos kļuvusi par savdabīgu feminisma ikonu.

Kā kardināls pretstats Austrumu dzīves modelim būs filma „Zviedru mīlas teorija”, kas vēsta par šajā valstī jau no 70.gadiem kultivēto individuālismu, kas novests līdz galējai robežai. Ģimenes plānošana internetā un spermas šprices piegāde ar velokurjera palīdzību tur ir ikdiena, stāsta filmu foruma pārstāve Dārta Ceriņa:

„Ir zināmā veidā mērķtiecīgi veidots Zviedrijas valdības plāns par šo superemancipēto sabiedrību. Un kur tā šobrīd ir nonākusi? Ka tev nav nepieciešams otrs cilvēks, lai tev būtu ģimene, kas nozīmē – izslēgt attiecības, bet būt individuālim, kas var izvēlēties internetā sev bērna fenotipu un pasūtīt dzimumšūnu internetā."

Ar ne tik ierastu skatu uz Ukrainu savukārt piedāvā paskatīties filma „Gandrīz svētais”, tās centrā ir ukraiņu mācītājs Genādijs Mohņenko, kura misija ir atgriezt dzīvē ielu bērnus – nepilngadīgos narkomānus, alkoholiķus un bezpajumtniekus un tā dēļ viņš saskaras ar apkārtējo neizpratni un amatpersonu pretestību.

Programmā iekļauti arī divi dziļi intīmi un personiski stāsti. Viens no tiem ir Lorijas Andersones filma „Suņa sirds” – skaniski un vizuāli ļoti skaists mākslas darbs, kas filozofē par mīlestību un nāvi, bet otrs – Germana Krāla „Mūsu pēdējais tango”, kas portretē Argentīnas visu laiku slavenāko tango pāri – Mariju Njevesu Rego un Huanu Karlosu Kopesu.

Baltijas jūras dokumentālo filmu forums sāksies trešdien un ilgs līdz svētdienai, 11.septembrim, tas noritēs Rīgā, Cēsīs, Jēkabpilī, Rēzeknē, Talsos, Valmierā un Ventspilī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti