Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma filmas skatāmas kinoteātros un televīzijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Nedēļas nogalē noslēdzies Nacionālā kino centra rīkotais 22. Baltijas jūras dokumentālo filmu forums (Baltic Sea Docs). Atsevišķas šī un citu gadu foruma programmā iekļautās filmas nu skatāmas kinoteātros, LTV, LMT Straume un Viedtelevīzijā.

Foruma ietvaros Rīgā pagājušonedēļ ieradās vairāk nekā 100 dažādu valstu kino profesionāļu, lai piedalītos topošu dokumentālo filmu projektu tirgū. Vienlaikus skatītāji Rīgā un jau sesto gadu arī Latvijas reģionu pilsētās apmeklēja aktuālu un godalgotu dokumentālo filmu programmu “Atmiņas par nākotni”. Daļa programmas filmu nu skatāmas kinoteātros, foruma papildseansos un plašāk pieejamas televīzijā, informēja Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma pārstāve Ieva Lange.

Ceļu pie skatītājiem kinoteātros visā Latvijā sākusi filma “Laika tilti” (rež. Kristīne Briede un Audrjus Stonis), ar kuras pirmizrādi šogad tika atklāta foruma filmu skate. Latvijas simtgades programmā veidotā filma ir Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kopražojums, poētisks veltījums 60.-70. gadu Baltijas dokumentālistiem.

Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma papildseansos kinoteātrī “Kino Bize” vēl šonedēļ skatāmas filmas “Kolima. Pa kaulu ceļu” un "Par katru cenu". Filmā “Kolima. Pa kaulu ceļu” (Kolyma: Road of Bones, 2017) režisors Staņislavs Muha dodas īpatnējā ceļojumā pa Krievijas Tālajiem Austrumiem pa bēdīgi slaveno Kolimas lielceļu, tverot bijušā gulaga nometņu reģiona mūsdienu portretu. Savukārt poļu režisores Martas Prusas spēcīgā debijas filma “Par katru cenu” (Over the Limit, 2017) ir niansēts mākslas vingrotājas Margaritas Mamunas portrets, kurā meistarīgi atspoguļota jaunās sportistes iekšējā pasaule, gatavojoties olimpiskajām spēlēm. Tāpat kā foruma pamatprogrammā, arī uz šiem seansiem skolēniem, studentiem un pensionāriem, uzrādot apliecības, kinoteātra "Kino Bize" kasē pieejamas brīvbiļetes. 

Jau otrdien, 11. septembrī, plkst. 22.20 foruma programmā iekļautā filma ““Zelta rītausmas” meitenes” būs skatāma LTV1. Norvēģu filmēšanas komanda filmā izseko Grieķijas galēji labējās partijas “Zelta rītausma” attīstībai un veidošanās gaitai, mēģinot izprast jaunās Grieķijas nacionālisma formas un to, ko šāda nostāja un principi vēstī pārējai pasaulei, sevišķi Dienvideiropas valstīm.

Skatītāji aicināti iepazīties arī ar foruma programmā citus gadus iekļautām filmām - līdz pat septembra beigām LMT Straume un Viedtelevīzijā pieejamas filmas “Mūsu pēdējais tango”, kurā Argentīnas krāšņākais tango pāris atskatās uz savām slavas dienām, kā arī “Rīsu zemes bērni”, kas aizvedīs uz nelielu ciematiņu Ziemeļlaosā, lai pētītu, kā gleznaino vidi maina tūrisms un globalizācija. 

Baltijas jūras dokumentālo filmu forumu Nacionālais kino centrs rīko sadarbībā ar starptautisko organizāciju "European Documentary Network", to atbalsta programma "Radošā Eiropa Media", LR Kultūras ministrija un Rīgas dome.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti