Kultūras ziņas

Sākas laikmetīga cirka festivāls "Re Rīga!"

Kultūras ziņas

Aizturēts režisors Kirils Serebreņņikovs

Pirmoreiz notiks "Baltijas filmu dienas"

Baltijas filmu dienā skatāmas kaimiņvalstu filmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Baltijas valstīm simboliskajā 23.augustā, kad pirms 28 gadiem Lietuvu, Latviju un Igauniju vienoja vēsturiskais Baltijas ceļš, šogad sākas Baltijas filmu dienas, kuru laikā katras valsts iedzīvotāji divās dienās bezmaksas seansos varēs noskatīties jaunākās un labākās kaimiņvalstu spēlfilmas, informēja Nacionālajā kino centrā.

Baltijas filmu dienas ir trīs valstu kino institūciju – Nacionālā kino centra, Lietuvas Kino centra un Igaunijas Filmu institūta – iniciatīva un kopīgi veidots pasākums, stiprinot trīs Baltijas valstu sadarbību kino jomā un vairojot skatītāju zināšanas par kaimiņvalstu filmām.

23. un 24.augustā Rīgā, Tallinā un Viļņā notiek bezmaksas kinoseansi, katrā valstī demonstrējot pa divām spēlfilmām no katras kaimiņvalsts un tiekoties ar filmu autoriem.

Kinoteātrī “Splendid Palace” būs iespējams noskatīties Igaunijā ārkārtīgi populāro ģimenes filmu “Zupas pilsētas slepenā biedrība” un 90.gadu vidē izspēlētu traģikomēdiju “Mulsuma dienas”.

Lietuvas piedāvājums ir “Emīlija”, stāsts par 20. gadsimta 70. gadu jauniešiem Kauņā, un “Senekas diena”, kas tapusi kā Lietuvas kopražojums ar Latviju un Igauniju.

Latviju kaimiņvalstīs pārstāvēs Renāra Vimbas debija “Es esmu šeit”. Viestura Kairiša “Melānijas hronika” būs skatāma Lietuvā, bet Jāņa Norda pieaugšanas stāsts “Mammu, es tevi mīlu” – Igaunijā.

“Baltijas valstu filmu dienas ir solis kopīgas kultūras telpas virzienā, lai stiprinātu kvalitatīvu Latvijas, Lietuvas un Igaunijas filmu atpazīstamību.

Paradoksāli, bet par norisēm Holivudā nereti esam informēti daudz labāk nekā par norisēm kaimiņu valstu kinematogrāfijās,” norāda Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma.

Latvijas filmas izrādīšana Igaunijas vai Lietuvas kinoteātros joprojām esot retums, gluži tāpat kā Lietuvas un Igaunijas filmu izrādīšana Latvijas kinoteātros. Pēdējos gados gan sadarbība kino jomā starp Baltijas valstu kino veidotājiem esot kļuvusi ciešāka. “Tomēr vēl tāls ceļš ejams, lai latviešu, igauņu un lietuviešu filmas kļūtu populāras un atpazīstamas tuvākajās kaimiņu valstīs,” uzsver Rietuma.

Baltijas filmu dienu iniciatīvu plāno turpināta arī nākamgad, kad trīs Baltijas valstis svinēs savu simtgadi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti