Kultūras ziņas

Gitas Šmites portreti galerijā "Museum LV"

Kultūras ziņas

Tapusi izrāde par Koko Šaneli

23. Baltijas jūras dokumentālo filmu forums

«Baltic Sea Docs» šonedēļ piedāvā pēdējā laika apspriestākās filmas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šonedēļ notiekošais Baltijas jūras dokumentālo filmu forums skatītājiem piedāvā iespēju noskatīties pēdējā laikā apspriestākās filmas, bet kino profesionāļiem – dalīties pieredzē un analizēt topošos projektus.

Šogad forums notiek jau 23.reizi un, kā ierasts, skatītājiem izrāda astoņas aktuālākās un apspriestākās Eiropas un pasaules autoru filmas.

Paralēli filmu parādei forums ir pulcinājis vairāk nekā 100 nozares speciālistu, lai spriestu par dokumentālā kino tendencēm, kā arī izvērtētu topošo filmu projektus.  Francijas “Doc Up” fonda pārstāvis Aleks Selā stāsta, ka viņa darba mērķis ir atbalstīt autorus, kuri ne tikai ir aizrāvušies ar tēmu, bet atraduši oriģinālu veidu, kā to parādīt:

“Laba ideja nav filma. Filma ir kaut kas cits. Dokumentālā filma nav tikai realitātes atveidošana, bet arī veids, kā tas izdarīts. Tas ir savādāks skatījums uz realitāti. Jūs varat iedot tēmu vienam režisoram, un viņš aizies un nofilmēs. To pašu iedot citam, un arī viņš nofilmēs. Tikai citu filmu. Jo tieši forma ir tā, kas stāsta stāstu. Tā, kas veido spēcīgu filmu vai mazvērtīgu filmu.”

Kā viens no ekspertiem forumā piedalās televīzijas kanāla “Current Time” pārstāve Natālija Aršavska. Šis krieviski vēstošais kanāls atbalsta un izrāda darbus, kurus atklātā veidā neizrādīs mūsdienu Krievijā un arī atsevišķās postpadomju valstīs. Filmu eksperte uzskata, ka dokumentālais kino jau kādu laiku ir pastāvīga interneta platformu sastāvdaļa un, piemēram, “Current Time” kanālā blakus ziņām un analītiskajiem raidījumiem aizņem ievērojamu ētera laiku.

Tam noteikti esot izglītojoša nozīme, stāsta Aršavska: “Mēs rādām, ka tas var būt interesantāk nekā seriāli, tas var būt krietni vien patiesāk, aktuālāk un skaistāk.”

Šoreiz foruma laikā apspriedīs vairāk nekā 20 topošo filmu projektus par sociālajām un cilvēkstāstu tēmām - pārsvarā no Baltijas jūras reģiona valstīm.

Forums noslēgsies svētdien. Visu nedēļu kinoteātrī K.Suns, kā arī piecās Latvijas pilsētās būs iespēja noskatīties foruma programmā iekļautās filmas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti