«Avārijas brigādei» – grandiozi plāni. Saruna ar Māri Putniņu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Mēs radām kino nevis festivāliem un mākslai, bet tādu, ko cilvēki gribētu redzēt, intervijā Latvijas Radio atzīst animācijas filmu studijas "Animācijas brigāde" vadītājs un producents Māris Putniņš. Viņaprāt, tā arī varētu būt "Avārijas brigādes" filmu panākumu atslēga. 

«Avārijas brigādei» – grandiozi plāni. Saruna ar Māri Putniņu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

"Tas ir tā kā ar Mocartu, kurš bija ģeniāls komponists. Viņa melodijas, mūziku ļoti augstu vērtēja profesionāļi, mūziķi, jo tas patiešām ir satriecoši, sarežģīti, neparasti un brīnumaini, bet arī sētnieks svilpo viņa melodijas, respektīvi, jebkuram tās ir trāpījušas. Mēs mēģinām trāpīt tajā pašā vietā, tajā līdzsvarā, lai mūs varētu skatīties vienkāršs cilvēks un priecāties, kā arī ļoti izsmalcināts inteliģents ieraudzīt kaut ko neparastu, brīnumainu, negaidītu pasaules uztveri," stāsta Putniņš.

Viņš atzīst, ka tikai ar ilggadēju pieredzi leļļu kino var saprast, ko patiesībā nozīmē roku darbs – meistars ar rokām "uzlādē" to, ko rada. "Tas nav nekādi ne izskaidrojams, ne aprēķināms, bet just to var vienmēr, kad pa īstam taisa," saka Putniņš.

Mākslinieks piebilst, ka datoranimācija var ļoti nopūlēties un pietuvoties roku darbam. "Mēs operējam ar reālu faktūru, apjomu, ēnām. Kā mēs paši sakām, mēs esam ilūziju meistari. Mūsu uzdevums ir panākt, lai cilvēki notic, ka divas sērkociņu kastītes tiešām iemīlas viena otrā un ka tās ir lielas kaislības. To var izdarīt mūsu mākslas veidā," saka Putniņš.

Viņš stāsta, ka, sacerot scenārijus filmām, viņš pilnībā iztēlojas to, par ko raksta. "Ja es neredzu, nedzirdu, nesaožu, nesajūtu, tad es nevaru kārtīgi uzrakstīt. Man ir pilnībā jāieiet tajā pasaulē iekšā, tiešām ir jāredz, jāsaož, jāzina," uzsver Putniņš.

Mākslinieks atklāj, ka pabeigta jaunākās “Avārijas brigādes” filmas “Grieķijas dārgumi” filmēšana. "Akvalangos Avārijas brigāde dzīvojas zem ūdens. Tas ir milzīgs darbs ar datoru. (..) Mūsu vīri atklāj Atlantīdu tur, Grieķijā," stāsta Putniņš un norāda, ka tā būs jau 33 "Avārijas brigādes" filmiņa. 

Taujāts par nākotnes plāniem, Putniņš atzīst: "Plāni ir diezgan grandiozi. Dod Dievs, kaut daļu no tā visa paveikt. Patlaban cīnos ar skicēm, jo mēs beidzot dabūjām finansējumu pilnmetrāžas filmai. 147 lelles. Tur ir batāliju skati kā amerikāņu kino. Mēs arī mazliet ar datoru blēdīsimies. Es tā ceru." 

Darbu pie pilnmetrāžas filmas plānots pabeigt 2022.gadā. 

"Jaunas tehnoloģijas jāmeklē, jo tām lellēm ir jārunā, un tas nav viegli. Mēs meklējam jaunus materiālus, piesaistām gudrus cilvēkus. Būs sarežģīti. Mana trešā romāna ekranizācija. Romāni bija “Mežonīgie pīrāgi” un “Lielais Indriķis”. Filma sauksies “Lielais Indriķis”. Stāsts ir par to, ka lielais, ne sevišķi gudrais, stiprais latviešu pīrāgs pēc ilgāka laika atgriežas dzimtenē un te ir pilns ar belašiem, čeburekiem, pelmeņiem, šašlikiem," atklāj Putniņš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti