4. studija

Valdemārpils "karstie" siltuma tarifi

4. studija

Desmit gadi izmeklēšanas un... čiks

Reportāža no Ziemassvētku kaujas

Autentiskā vidē top dokumentālā filma «Astoņas zvaigznes»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Autentiskā vidē Ziemassvētku kaujas norises vietās tiek uzņemti kadri jaunajai Askolda Saulīša dokumentālajai filmai “Astoņas zvaigznes”, kas iekļauta Latvijas simtgades filmu programmā.

Filma “Astoņas zvaigznes” būs par latviešu strēlniekiem 1. pasaules karā laikā. Nosaukums “Astoņas zvaigznes” dokumentālajai filmai izvēlēts tāpēc, ka tās galvenie varoņi būs astoņi latviešu strēlnieku bataljoni.

"Mēs filmu būvēsim no intervijām. Mēs iesaistām padsmit vēsturniekus gan no Latvijas, gan Krievijas, Vācijas, Lielbritānijas, kas ir pētījuši šo periodu," stāsta filmas režisors Askolds Saulītis. "Gribas iesaistīt pēc iespējas plašāku vēsturnieku loku, varbūt mazliet savādāku skatījumu uz mums jau ierastām lietām, kā uz mums skatās toreizējie ienaidnieki vācieši, sabiedrotie Lielbritānija.

Lai skatītājs stāstījumu uztvertu labāk un izjustu noskaņu, kāda tā varēja būt pirms simt gadiem, atsevišķu kadru filmēšana notiek arī Ziemassvētku kauju muzejā.

"Filma ir plānota divreiz 52 minūtes - tāds pagarš gabals," norāda režisors. "Daudzas  fotogrāfijas ir saglabājušās no tā laika. Diemžēl var teikt, ka praktiski nav kinomateriāla, kino hronikas, tāpēc mēs arī šodien te mēģinām mazliet restaurēt to sajūtu. Konkrēti šeit šajā brīdī tā sajūta, atmosfēra īsi pirms Ziemassvētku kauju sākuma. Pirms sākās uzbrukums."

"Filmēšana notiek Ziemassvētku kauju muzejā, un es kā muzeja darbinieks palīdzu, sākot ar padomiem un beidzot ar dalību, lai tas, kas tiek darīts un kā tas notiek, būtu līdzīgi kā tajā laikā," saka Ziemassvētku kauju muzeja vadītājs Dagnis Dedumnieks. "Režisoram tā doma ir darīt to tumsā, jo jāņem vērā, ka uzbrukuma sagatavošana, dzeloņdrāšu griešana - tas viss notiek pilnīgā tumsā, vācu pozīciju tiešā tuvumā, un tas ir tas, ko filmas autori mēģina panākt, lai tādā veidā paspilgtinātu uztveres iespēju skatītājam."

Pie filmas veidošanas strādāts teju desmit gadus, un tas ļauj ticēt, ka skatītāji filmas veidotāju veikumu novērtēs atzinīgi.

"Pa šo laiku ir mainījusies arī koncepcija, sākumā mēs bijām domājuši iesaistīt arī aktierus, kas iemiesotos tā laika stāstniekos, bet tad šī koncepcija tika atmesta. Gribējās kaut ko savādāku. Es ceru, ka skatītājiem patiks! Būs arī kaut kādas rozīnītes, kuras patreiz negribu atklāt, bet būs kaut kas pilnīgi jauns, kas latviešu dokumentālās filmās nav līdz šim bijis," stāsta Saulītis.

Lai arī filmas veidotājiem priekšā vēl ļoti daudz darba, filmas pirmizrāde paredzēta jau šogad Lāčplēša dienā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti