Atzīmējot Smiltenes simtgadi, izdota fotogrāmata «100 stipri stāsti»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

2020. gadā tika atzīmēta Smiltenes pilsētas simtgade, un tai par godu pēc Smiltenes novada pašvaldības pasūtījuma ir izdota fotogrāmata “100 stipri stāsti”, kas stāsta par šodienas smilteniešiem un novadniekiem – stipriem ļaudīm un par vērtībām, ko atzīst un kuras īsteno ikdienā, informēja Smiltenes novada domes pārstāvji.

Ideja “100 stipri stāsti” pirmo reizi radusies svētku “Smiltenei 100” režisoram Kārlim Anitenam, kas bija plānota kā fotoizstāde pilsētas centrā un kas būtu kā 100 dienu svētku gaidīšanas pulkstenis, zem kura katru dienu tiek izvietots viens stāsts par stipro Smiltenes cilvēku. Taču 2020. gads neļāva īstenot sākotnējo svētku koncepciju un lika meklēt citas formas, kā ideju realizēt.

Kārlis Anitens norādīja: “Pilsētu stipru dara tās ļaudis. Ikviens ir svarīgs – tā ir mana pārliecība. Savukārt ļaužu dažādība piešķir pilsētai krāsas, raksturu, dinamiku. Es ļoti vēlējos, lai smilteniešu nākamajām paaudzēm paliek dokumentēta un emocionāla liecība, cik dažādi, skaisti, stipri, gudri un viedi bija smiltenieši, pilsētai iesoļojot otrajā gadu simtā.

Ceru, ka, izlasot simt stāstus, ikviens no mums sajutīs pilsētas kopējo auru un sevi šajā stipro cilvēku stāstā.”

Savukārt Smiltenes novada domes priekšsēdētājs Edgars Avotiņš uzsvēra: “Pilsēta, novads, Latvija ir tādi, kādu mēs tos veidojam. Šajos 100 stāstos mēs spēsim ieraudzīt daļu no cilvēkiem, kuri mūsu pilsētu ir veidojuši. Viņi vēro, kā tā ir mainījusies, un ar saviem stāstiem iedvesmo nākotnes darbiem un izaicinājumiem.”

Projekta realizācijai Smiltenes novada Kultūras, sporta un mūžizglītības pārvalde piesaistīja smiltenieti Leldi Adeli Cīruli, kura kopā ar savu kolēģi, fotogrāfu Mārtiņu Goldbergu ir strādājuši pie dažādiem audiovizuāliem projektiem. Veicot 100 stipro stāstu atlasi un satiekoties vairākus mēnešus ar cilvēkiem intervijās un fotosesijās, Cīrule ir gandarīta par īstenoto pieredzi un radītajiem foto stāstiem:

“Šis ir stāsts par cilvēkiem. Par svarīgāko, kas mums katram ir. Par vērtībām, kas nenoveco, un mīlestību, kas iedvesmo. Mēs katrs esam unikāls savā būtībā, bet tajā pašā laikā visi tik vienādi, kad runājam par svarīgo.”

Fotogrāfiju autors Mārtiņš Goldbergs atzīmēja: “Man kāds teica, ka iebraucējs nekad nevar kļūt par smiltenieti, par smiltenieti jāpiedzimst. Tomēr smiltenietis tevi apburs ar savu viesmīlību, sirsnību un draudzību. Ja jūsu ceļi ir krustojušies, tad zini, ka maza daļiņa smiltenieša mājo arī tevī. Paldies, ka parādījāt man, ko nozīmē būt smiltenietim, paldies, ka pieņēmāt mani, paldies, ka uzticējāt savu stāstu.”

100 stipri stāsti izvēlēti, balstoties uz pašu Smiltenes novada iedzīvotāju aptaujas datiem, vēlmēm un ieteikumiem, kas aptaujas rezultātā tika iegūti 2020.gada pavasarī. Katrs no 100 stāstiem pārstāv kādu no cilvēkam svarīgām tēmām, piemēram, ģimene, patriotisms, mīlestība, darbs, talanti, bērni, nauda, svētki, veselība, Smiltenes vārda nesēji. 100 izvēlētie cilvēki pārstāv plašu Smiltenes un arī novada demogrāfisko spektru – bērni, jaunieši, cilvēki spēka gados, seniori, dažādu profesiju pārstāvji, uzņēmēji, sabiedrībā zināmi cilvēki.

Simts stipro stāstu atlasi veica Lelde Adele Cīrule un Kate Deņīsova pēc iedzīvotāju aptaujā iesniegtajiem ierosinājumiem. Foto grāmatas sastādītāji ir stāstu autore Lelde Adele Cīrule, fotogrāfiju autors Mārtiņš Goldbergs. 

Projekta īstenošanu koordinēja: Velga Mālkalne, Smiltenes novada Kultūras, sporta un mūžizglītības pārvalde, Aija Cunska, Smiltenes novada domes deputāte,  Marita Mūze, Smiltenes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti