Atzīmējot barikāžu trīsdesmitgadi, tiešsaistē būs skatāma dokumentālā filma «Vēsture aiz kadra. Kino»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Atzīmējot barikāžu 30. gadadienu, trešdien, 20. janvārī pulksten 20.00 Mazā ģilde piedāvā ikvienam interesentam bez maksas tiešsaistē noskatīties Romualda Pipara dokumentālo filmu “Vēsture aiz kadra. Kino”, informēja Mazās ģildes pārstāvji.

2018. gada filma “Vēsture aiz kadra. Kino” ir stāsts par to, kā tapa kinomateriāli, kas kļuvuši par neatņemamu Latvijas audiovizuālās vēstures daļu – kadri, kuros iemūžinātas janvāra barikādes, Tautas frontes dibināšanas manifestācija Mežaparkā, Augstākās Padomes balsojums 1990. gada 4. maijā, sarkanbaltsarkanā karoga uzvilkšana Svētā Gara tornī, augusta pučs un citi Trešās atmodas notikumi. Filmā iekļauti agrāk neredzēti, 30 gadus pēc to uzņemšanas digitalizēti 35mm kinolentes fragmenti; materiālus papildina to autoru – režisoru, operatoru, redaktoru, montāžas un skaņas režisoru atmiņas.

Filmas režisors un operators Romualds Pipars (1952) 20 gadus strādājis Rīgas kinostudijā un Rīgas Dokumentālo filmu studijā, veidojot kinohronikas un dokumentālās filmas. Barikāžu laikā režisora “otrās mājas” – Mazās ģildes telpās esošā Kinoamatieru studija – kļuva par dokumentālistu bāzi Vecrīgā. “Vēsture aiz kadra. Kino” ir Romualda Pipara veltījums bijušajiem kolēģiem, kas veidojuši Atmodas vizuālo tēlu: “Iesākumā es pat nesapratu to, ko esmu sapratis tagad, – tas ir bijis mans sapnis 30 gadu garumā, apkopot tās daudzās bundžas neizmantoto, neiznīcināto materiālu, kas bija izkaisīts pa dažādām vietām. Apkopot Atmodas vizuālo vēsturi, kuru uzfilmēja Rīgas kinostudijas dokumentālisti, – es zināju, ka to var izdarīt, un es zināju, kā to izdarīt.”

Filma tiešsaistē bez maksas būs skatāma Mazās ģildes mājaslapā un “Facebook” profilā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti