Atrasta Ulda Brauna filmas «235 000 000» garā oriģinālversija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Unikāls atradums nonācis Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīva rīcībā – tā ir kinorežisora Ulda Brauna vērienīgās dokumentālās filmas “235 000 000” garākā oriģinālversija.

Līdz šim tā glabājās Brauna mājās Kuldīgas pusē, bet režisora atraitne Dainuvīte Brauna tagad to uzticējusi glabāšanā valstij. Ulda Brauna 1967. gadā uzņemtās filmas nosaukums atsaucas uz toreizējo iedzīvotāju skaitu Padomju Savienībā, un to uzskata par vērienīgāko dokumentālo filmu Latvijas kino vēsturē.

Valsts arhīvā iepriekš glabājās tikai filmas īsākā 70 minūšu versija, kas tika izrādīta kinoteātros un brīvpieejā skatāma arī Latvijas filmu datubāzē, bet režisora iecerētās apmēram 130 minūšu versijas nonākšana arhīvā nozīmē, ka pētniekiem pirmo reizi būs pieejami daudzi filmas kadri, kas agrāk nekad nav izrādīti.

Atrasta Ulda Brauna filmas "235 000 000" garā oriģinālversija
00:00 / 00:52
Lejuplādēt

“Manuprāt, tādā versijā šī filma nekad nav rādīta. Tas bija pirmais variants, ko Uldis Brauns uztaisīja, bet publiski demonstrēja tikai īsāko variantu. (..) Vēl kāda brīnišķīga lieta – mēs atradām arī šīs filmas reklāmas rullīti, ko arī neesam redzējuši. Vēl neesam apskatījušies, kāds tas izskatās, bet arī tas ir ļoti interesants atradums,” stāsta Valsts kinofotofonodokumentu arhīva direktore Dace Bušante.

Kolēģi esot veikuši arī pirmo apskati. “Varam teikt, ka šai māsterkopijai – 13 daļu filmai – pirmās piecas daļas ir saglabājušās labi, bet no sestās līdz 13. daļai tās diemžēl ir skāris pelējums. Pētīsim, cik tas ir dziļi ieēdies un cik daudz ir ietekmēta lente, bet ceram, ka tas ir virspusējs, to varēs nomazgāt, filmu digitalizēt un arī pašu lenti saglabāt,” skaidro Bušante.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti