Kultūras ziņas

RIXC festivāls atmasko "zaļo"

Kultūras ziņas

Kā koris "Maska" gatavojas koru Eirovīzijai

Foto izstāde "Pēdējā saruna ar akadēmiķi Saharovu"

Atklāta poļu fotogrāfes Agņeškas Raisas izstāde «Pēdējā saruna ar akadēmiķi Saharovu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas Fotogrāfijas muzejā izstāžu zālē atklāta poļu fotogrāfes Agņeškas Raisas izstāde “Pēdējā saruna ar akadēmiķi Saharovu”. Agņeškas Raisas darbi pārstāv dokumentālās fotogrāfijas jomu. Fotogrāfe apceļojusi bijušās padomju kodolizmēģinājumu vietas Ziemeļkazahstānā un pētījusi to ietekmi uz cilvēkiem. Viņa arī iedvesmojusies no 1989. gada avīzes publikācijas, kurā amerikāņu žurnālists apraksta tikšanos ar kodolfiziķi un cilvēktiesību aizstāvi Andreju Saharovu astoņdesmito gadu beigās, neilgi pirms viņa nāves. 

"Viņš intervijā stāsta par atombumbu eksperimentu ļauno pusi, par neskaidrību un noslēpumainību, zinātni un politiku. Tādēļ izvēlējos iesaistīt viņa personību šajā projektā, jo man viņa skatījums par šo problēmu likās saistošs. Jo no vienas puses tas bija interesanti un vienlaikus arī traģiski," stāsta Raisa. 

Fotogrāfes šķietamā dialogā ar zinātnieku tiek apspriestas atmiņas par postošo periodu, kad Andreju Saharovu Padomju Savienībā uzskatīja par tautas ienaidnieku. Neatbildēts paliek jautājums, kā totalitāra valsts, kas gadiem veica kodolizmēģinājumus, izvairījusies no atbildības daudzu gadu garumā.

"Pēc visiem eksperimentiem poligonos ir saglabājušās liecības. Es uzskatu, ka valdības pārstāvji un politiķi vēlējās, lai cilvēki pēc iespējas ātrāk to aizmirstu. Par to nerunāja, un bija vēlme šo informāciju paturēt noslēpumā. Tas ir interesanti, kā tas ir attīstījies, ka ir noslēpumainība, kas ir uzskatāma. Es šo visu darīju, pirms parādījās kulta filma “Černobiļa”," norāda fotogrāfe.   

Agņeškas Raisas darbu izstāde “Pēdējā saruna ar akadēmiķi Andreju Saharovu” Latvijas Fotogrāfijas muzejā būs skatām līdz  11. augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti