Atklāta Latvijas simtgadei veltīta fotoizstāde «Latviešu spēka zīmes»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Laukumā pie tirdzniecības centra “Origo” atklāta lielformāta brīvdabas fotoizstāde “Latviešu spēka zīmes”, tādējādi aizsākot Latvijas simtgadei veltīto izstāžu sēriju. Fotoizstādē ikvienam ir apskatāmas desmit latviešu rakstu zīmes – svarīga latviešu tautas kultūras sastāvdaļa, kurām laika gaitā ir izveidojusies sava simboliskā jēga un pielietojums kā vēsturē, tā arī mūsdienās.

Izstāde “Latviešu spēka zīmes” ir tirdzniecības centra “Origo” dāvinājums valsts jubilejā. Izstāde tapusi kopā ar Nacionālā kultūras centra Tautas lietišķās mākslas eksperti Lindu Rubenu, Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Krājuma nodaļas vadītāju, etnogrāfi un pētnieci Dainu Kraukli un Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja direktori Ilzi Millersoni. Viņas sniegušas lielu savu atbalstu izstādes tapšanā un veidošanā.

“Interese par latviešu rakstu zīmēm ir augusi. Iespējams, tas saistīts ar tautas pašapziņas veidošanos. Tiek vairāk pētīta pagātne, tradīcijas. Tas notiek, lai labāk saprastu sevi, apzinātos savu vietu šajā pasaulē, kā arī saprastu, cik ļoti mēs pasaulē esam vienoti tradīcijās, skaistā izpratnē un pasaules uztverē,” stāsta Latvijas Nacionālā kultūras centra Tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena. “Domāju, ka iecere izveidot šādu izstādi ir ļoti apsveicama, jo laukums pie tirdzniecības centra “Origo” ir pilsētas iedzīvotāju un viesu ikdienas ceļu krustpunkts. Ļoti ceru, ka izstādē apskatāmā informācija sniegs jaunas zināšanas, ļaus apzināties sevi un savu tautu, dos iespēju salīdzināt un izvērtēt. Īpaši šī izstāde nozīmīga šobrīd, kad gatavojamies Latvijas valsts simtgadei, kad domājam par pagātni un nākotni šajā valstī.”

Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja Krājuma nodaļas vadītāja, etnogrāfe un pētniece Daina Kraukle:  “Cenšos Latviju iepazīt visdažādākajos veidos. Viens no ceļiem - pētīt mūsu tautas neizmērojami bagāto mantojumu, tai skaitā latvisko rotājošo rakstu. Tā pamatā ir visvienkāršākās rakstu zīmes, kas tiek kuplinātas un sakārtotas bezgalīgos variantos."

"Līdzsvars un harmonija ir viena no tautas daiļrades mērauklām. Lai tās palīdz arī mums - gan svētku brīžos, gan ikdienā. No baltās ziemas apskaidrības, caur pelēkzaļo trauslumu pavasarī, caur pilnbrieda zaļo vasarā līdz visu iespējamo krāsu eksplozijai rudenī ejam pa apli, apstājoties saules, mēness, zvaigžņu, jumja, zalkša, līkloča, skujiņas un daudzās, daudzās citās pieturvietās. Lai jums jauks ceļojums!” novēl Kraukle.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti