Kultūras ziņas

Gleznotāja kā kultūru tulks

Kultūras ziņas

Jūgendstila noskaņas porcelānā

Cilvēka identitātei veltīta fotoizstāde

Atklāta cilvēka identitātei veltīta fotoizstāde «Nezināmais. Mainīgais»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Rīgas kultūras centrā “Iļģuciems” no 23. janvāra aplūkojama cilvēka identitātei veltīta izstāde “Nezināmais. Mainīgais”. Tas ir četru jaunu fotomākslinieču kopprojekts, kura pirmsākumi meklējami pirms pieciem gadiem. Šajā laikā darbu tematika un uzdotie jautājumi nav zaudējuši aktualitāti, tāpēc nolemts tos papildināt un izlikt publiskai apskatei vienā no Rīgas apkaimēm – Iļģuciemā.

Cilvēka identitāti no dažādiem skatupunktiem – dzimuma, atmiņu, vietas un reliģiskā aspekta – aplūko četras jaunas fotogrāfes. Kursabiedrenes šo projektu izveidoja jau pirms pieciem gadiem, absolvējot Kultūras koledžu. Tagad, nedaudz papildināts, tas izstādīts Rīgas kultūras centrā “Iļģuciems”.

Projekta iecere balstīta autobiogrāfisku atmiņu atainošanā un no tā izrietošajās pašrefleksijās, stāsta fotogrāfe Gita Jankovska.

Es vairāk izvēlējos sev nozīmīgāko periodu, un tas tieši ir agrā bērnība, tas man viennozīmīgi saistās ar manu vecomammu.

Vietu, kur viņa dzīvoja; tas bija izejas punkts, ko izvēlējos, lai uzsvērtu atmiņu nozīmību identitātes formēšanā,” savus darbus raksturo Jankovska.

Gitas Jankovskas darbi “Atmiņu (de)konstrukcija” veidoti asamblāžas un kolāžas tehnikā, fotogrāfiju fragmentus papildinot ar zīmējumiem un krāsu.

Jekaterina Sjomkina pievēršas sievietes un sievišķības reprezentācijas aspektiem.

Egita Podniece attēlu sērijā “Mājas” atklāj, kā viņas personību raksturo vairākas dzīvessvietas, savukārt Kate Švinka pēta reliģijas nozīmi personas identitātē.

Latvijas Mākslas akadēmijas studente Kate Švinka stāsta: “Es šķetināju tieši reliģijas pusi, kas manā ģimenē nāk no vecvecāku puses, un viss stāsts aizsākās ar mazo lūgšanu grāmatiņu, ko man uzdāvināja vecvecmamma 2001. gadā.

Un tā kā šo reliģisko pusi neesmu veidojusi savā dzīvē kā apzinātu identitātes sastāvdaļu, nolēmu to šajā grupas izstādē apskatīt.”

Izstāde mudina skatītājus uz personiskām pārdomām par dzimto vidi un personisko pieredzi, kas veidojusi katra identitāti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti