Atklās ISSP skolas absolventu fotogrāfijas izstādi «Apvērstā telpa»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

No 3. līdz 19. jūnijam Kaņepes kultūras centrā būs apskatāma fotogrāfijas izstāde “Apvērstā telpa”, kurā savus autorprojektus prezentē ISSP skolas 2016. gada absolventi. Atklāšana notiks 2. jūnijā plkst. 19. Izstāde ir Rīgas Fotomēneša 2016 notikums.

Izstādē piedalās astoņi jaunie autori ar mācību laikā tapušiem fotogrāfijas projektiem, instalācijām un fotogrāmatām: Krista Valaine, Ieva Vīksne, Laima Vainiņa, Liene Biezā, Liene Leonoviča, Linda Ansone, Līga Goldberga, Nora Vrubļevska.

Izstādes kuratore Iveta Vaivode skaidro: “Jēdzienu “telpa” parasti uztveram kā vietas apzīmētāju, bet Gastons Bašelārs savā grāmatā “Telpas poēzija” (La poetique de l’espace) ar to piedāvā saprast arī mentālo, apziņas telpu. Telpu, kurā mūsu personiskā vēsture kļūst poētiska, bet mūsu pasaules izpratni palīdzējusi veidot bērnības māju arhitektūra. Arī izstādes “Apvērstā telpa” autori meklē saikni starp vidi, vietu un apziņu. Vienā no stāstiem sastopamies ar bailēm no tumsas, kas saistītās ar kādu prātā uzkonstruētu, baisu vidi, citā – ar pazuduša radinieka meklējumiem jūrā. Tieši ūdens šajā stāstā kļūst par savdabīgu aizmiršanas un atkalatcerēšanās metaforu, kurā tik mierpilni un cēli savu patvērumu rod jūra pazudušo cilvēku likteņi. Taču aizmiršanas arheoloģijai tikpat labi var pievērsties, pētot antikvariātos uzietus ģimenes albumus. Kolāžās redzamais tukšums kļūst par izpētes lauku atmiņu un arīdzan vēstures trauslumam. Jauno autoru darbus vieno iekšējās telpas meklējumi, pretstatot to ārējai. Tomēr pašas fotogrāfijas jau atkal vienīgi kalpo kā liecība kaut kam jau notikušam, neko nepaskaidrojot vai risinot, jo tur redzamie notikumi atrodas ārpus attēla robežām.”

“Apvērstā telpa” ir jau ceturtā ISSP skolas absolventu izstāde. ISSP skola ir 2011. gadā dibināta divu gadu neformālās izglītības programma laikmetīgajā fotogrāfijā. Tā piedāvā kvalitatīvu, praksē balstītu izglītību Latvijas jaunajiem fotogrāfiem un fotogrāfijas interesentiem, kas vēlas paplašināt savu izpratni par fotogrāfijas mediju kā mākslas izteiksmes veidu. Skolā pasniedz atzīti Latvijas fotogrāfi: Iveta Vaivode, Andrejs Grants, Arnis Balčus, Ieva Epnere; filozofs Kārlis Vērpe; kuratore Solvita Krese u.c.

Uzreiz pēc izstādes atklāšanas tiks izsludināta uzņemšana jaunajā ISSP skolas mācību kursā 2016/2018.

Fotogrāfijas izstāde “Apvērstā telpa” Kaņepes kultūras centrā būs aplūkojama līdz 19. jūnijam. Izstāde atvērta katru dienu, izņemot pirmdienas, plkst. 13 - 19. Ieeja brīva.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti