Atklās četru jauno franču fotogrāfu izstādi «Publisks = privāts»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No 20. aprīļa līdz 16. jūnijam Dailes teātra mākslas telpā “Brīvības 75” notiks Rīgas fotogrāfijas biennāles starpgada 2017 izstāde “Publisks = privāts”. Tajā būs skatāmi četru jauno Francijas mākslinieku darbi, kas reflektē par tēmu “arhitektūra”, to lūkojot kā sociālās un individuālās dzīves un domu konstruēšanu. Izstāde rīkota sadarbībā ar Francijas institūtu Latvijā, atzīmējot tā divdesmito gadadienu.

Kuratore, Rīgas fotogrāfijas biennāles vadītāja Inga Brūvere ir aicinājusi piedalīties izstādē četrus jaunus Francijas māksliniekus, kuri konceptuāli strādā ar pilsētas vidi. Gijoms Marsjals (Guillaume Martial), Manona Rekordona (Manon Recordon), Morgāna Denclere (Morgane Denzler) un Zaharijs Godrijo-Ruā (Zacharie Gaudrillot-Roy) liek aizdomāties par to, cik efektīvi arhitektūra veido mūsu priekšstatus par vidi, kultūru un sabiedrību. Katrs autors atklāj savdabīgu skatījumu gan uz laikmetīgo fotogrāfiju, gan arhitektūru.

"Viņu darbi aicina mūs klejot pilsētvidē, tomēr nebūt tūristiem, kas tver un kolekcionē skatus vai nesekmīgi pūlas iekadrēt kāda nozīmīga nama fasādi (arhitektūras fotografēšana tiek uzskatīta par vienu no grūtākajiem žanriem fotogrāfijā). Drīzāk tā ir došanās pastaigā pašiem sevī, savā domu telpā," izstādi komentē mākslas zinātniece Aiga Dzalbe, kuras pārdomas par “Publisks = privāts” iekļautas Rīgas fotogrāfijas biennāles starpgada 2017 tekstu krājumā.

Izstāde Mākslas telpā “Brīvības 75” bez maksas apskatāma stundu pirms Dailes teātra izrādēm, kā arī izrāžu laikā.

Rīgas fotogrāfijas biennāles starpgada 2017 ietvaros notiek vēl divas izstādes - Guntas Podiņas (Latvija/Zviedrija) personālizstāde "Mēs neesam neredzami" Latvijas Fotogrāfijas muzejā un Amālijas Smitas (Amalie Smith, Dānija) personālizstāde “ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ” (“Michanikos”) galerijā "Alma". Pievēršoties jaunu mediju izpētei, biennāles ietvaros notiek latviešu mākslinieces Vikas Ekstas gif attēlu izstāde "Snakes and Ladders" tiešsaistes galerijā "Asa Nisi Masa" jeb anmgallery.com.

Šī gada izglītojošās programmas ietvaros 12. un 13. aprīlī Latvijas Laikmetīgās mākslas centrā notiek diskusija un lekcija, veltītas mūsdienu aktuālajai fotogrāfijai un jaunajiem māksliniekiem. 12.aprīļa diskusija plkst. 18 būs skatāma tiešraidē lsm.lv.

Visas Rīgas Fotogrāfijas biennāles starpgada 2017 programmas norises apkopotas īpašā tekstu krājumā, kurā iekļautas arī mākslas un kultūras teorētiķu pārdomas par jauno mākslā no dažādiem skatpunktiem.

Vairāk informācijas par Rīgas Fotogrāfijas biennāli un izstādi “Publisks = privāts”: www.rpbiennial.com; www.dailesteatris.lv; www.institut-francais.lv

Izstādes norisi atbalsta: Valsts kultūrkapitāla fonds, Francijas institūts Latvijā, Francijas vēstniecība Latvijā, SIA “Jelgavas tipogrāfija”, viesnīcu tīkls “Rixwell”, AS “Antalis”, “DSV Transport” SIA, SIA “Lux Express Latvia”, interneta mediji arterritory.com un lsm.lv.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti