Atklāj Rainim un Aspazijai veltītu īsfilmu sēriju «Domasspēks»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

7.janvārī plkst. 16 Latvijas Kultūras akadēmijas teātra mājā "Zirgu pasts" Rīgā tiks atklāts projekts "Domasspēks" (#domasspēks) - īsfilmu sērija, kas veltīta Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejai. Projekts iekļauts Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē kultūras programmā.

Rainis un Aspazija - izcilie latviešu literāti, kuru darbos ir likti pamati idejai par neatkarīgu, demokrātisku un tiesisku Latviju un vienotu Eiropu. Viņi rakstīja lugas un dzeju, darbojās kā žurnālisti, sabiedriskie darbinieki, tulkoja pasaules klasiķus - Johanu Volfgangu fon Gēti, Henriku Ibsenu, Viljamu Šekspīru un Aleksandru Puškinu. Viņu idejas arī šodien šķiet drosmīgas, mūsdienīgas un jaudīgas. Raiņa un Aspazijas citāti ir folklorizējušies un kļuvuši par neatņemamu latviešu nacionālās apziņas daļu. 2015.gadā tiek svinēta viņu 150 gadu jubileja, kas sakrīt ar pirmo Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības Padomē.

Projekts "#domasspēks" iepazīstina Eiropu ar Raini un Aspaziju un viņu idejām. Katrā Eiropas Savienības dalībvalstī tās atklāj kāda ievērojama personība, piemēram, Zviedrijā - televīzijas zvaigzne Pērs Morbergs, Somijā - Helsinku bīskape Irja Askola, bet Lietuvā - Lietuvas Nacionālā drāmas teātra aktieri Tads Grīns un Toma Vaškevičūte.

Raiņa un Aspazijas lomās īsfilmu sērijās iejūtas latviešu mūziķis Goran Gora un Latvijas Televīzijas kultūras ziņu vadītāja Eva Ikstena-Strapcāne.

Skats no projekta "#domasspēks" īsfilmas (foto: publicitātes)

"Abiem ar Goran Gora šī bija savdabīga pieredze - gan kļūt 30 gadus vecākiem, gan izkopt tā laika gaitu un domas, sapludinot ar tagadni. Brīžiem pat runāt sākām dzejā. Mēs caur savu pieredzi stāstījām par Raini un Aspaziju, paši kļūstot par viņiem un piedzīvojot viņu notikumus. Izrādās, ka Goran Goram Raiņa citāts bija viedtālrunī, savukārt es uzgāju jau aizmirstu dziesmu, ko sarakstīju ar Aspazijas vārdiem. Nejauši vai jauši, bet katram no mums ir stāsts par Aspaziju un Raini," stāsta Eva Ikstena- Strapcāne.

Skats no projekta "#domasspēks" īsfilmas (foto: publicitātes)

Latvijas prezidentūras tīmekļa vietnē "Eu2015.lv", kā arī sociālajos tīklos 7.janvārī tiks publicēta projekta "#domasspēks pirmā", ievada epizode, kas iepazīstina Eiropu ar Raini un Aspaziju, kā arī gaidāmo īsfilmu sēriju. Turpmāk pusgada garumā katru nedēļu interesenti varēs iepazīties ar jaunu projekta sēriju. Kopumā tiks izveidotas 29 īsfilmas - pa vienai katrā Eiropas Savienības dalībvalstī, kā arī ievada filma.

Īsfilmas veido Jura Podnieka studija, režisors Olafs Okonovs un operators Aleksandrs Grebņevs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti