Kultūras ziņas

Māksliniece Džemma Skulme iedvesmo jaunos

Kultūras ziņas

Preiļos pulcējas izcilākie leļļu meistari

Kino vakari Imanta Ziedoņa mājās Murjāņos

Atklāj kino vakarus Ziedoņa mājā Murjāņos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ne tikai daba spītē rudens tuvumam. Arī fonda "Viegli" biedri, kuri apsaimnieko Imanta Ziedoņa māju Murjāņos, nolēmuši pagarināt vasaru vismaz līdz septembra vidum. No 21.augusta piecas piektdienas Murjāņu mājas pagalmā tiks izrādītas filmas - gan dokumentālās, gan spēlfilmas, kuras tapušas ar Imanta Ziedoņa līdzdalību.

Imants Ziedonis nevēlējās, ka viņa māja Murjāņos tiek pārvērsta klasiskā muzejā. Viņš vēlējās muzeju kā iedvesmas vietu jeb mūzu māju, kur cilvēki dodas pavadīt laiku jēgpilnās sarunās un jaunradē. 2010.gadā Imants Ziedonis novēlēja sava muzeja veidošanu fondam "Viegli". Nupat dzejnieka vasaras mājā tika ierakstīts trešais fonda "Viegli" dziesmu albums.

"Reizēm mēs ieejam mājā un sajūta ir kā muzejā. Mēs gribam dzīvot, un Imants vēlējās, lai viņa māja turpina dzīvot arī pēc tam, kad viņš jau savu gara mantojumu ir atstājis," saka hokejists, fonda "Viegli" dalībnieks Artūrs Irbe.

Artūrs Irbe ir arī Ziedoņa muzeja pirmā kinovakara viesis. Piektdienas, 21.augusta, vakarā saruna ar viņu ievadīs Anša Epnera filmas "Es esmu latvietis" seansu. Filma, kuras scenāriju Epners rakstīja kopā ar Ziedoni un kurā dzejnieks arī ierunājis aizkadrus, vēsta par dažādās pasaules malās izkaisītiem latviešiem.

"Tā nu ir sanācis, ka esmu viens no tiem, kurš ārzemēs ir pavadījis lielu daļu no sava mūža. Pagaidām valoda nešķobās, valoda ir saglabāta, latvietība ir saglabāta, tas ir ļoti būtiski, un tas vēstījums tiks nodots tālāk, tas tiks iztirzāts, pārrunāts. Mēs bagātināsimies tādā veidā," teic Artūrs Irbe.

"Tas ir svarīgi šīm filmām, ka ir klāt viens vakara viesis, runātājs, kurš iezīmē savu atšķirīgu loku tematikā Imants Ziedonis un kino," norāda kinokritiķe Kristīne Matīsa.

Kristīne Matīsa pieciem kinovakariem ir atlasījusi septiņas kinolentes. Tās ir gan filmas, kas stāsta par Ziedoni, gan tādas, kurām Ziedonis rakstījis scenārijus.

Kā vēstīts, starp Murjāņos izrādāmajām filmām ir gan Aivara Freimaņa "Puika" pēc Jāņa Jaunsudrabiņa "Baltās grāmatas", kuras idejas un scenārija autors ir Imants Ziedonis, gan plašu rezonansi guvusī režisora Gunāra Pieša filma "Pūt, vējiņi".

"Kopā ar Gunāru Piesi viņi rakstīja scenāriju filmai "Pūt, vējiņi". Viņi mēģināja Raiņa lugu pārcelt uz ekrāna. Procesa laikā, abi temperamentīgi būdami, krietni kašķējās, dzirksteles gāja pa gaisu. Ziedonis beigās bija teicis, ka viņš neatzīst sevi par šīs filmas līdzautoru, ka Piesis ir aizgājis pilnīgi pa citu ceļu, atšķirīgu no viņu izdomātās koncepcijas," stāsta Kristīne Matīsa.

Kā ziņots, šis ir Ziedoņa muzeja pilotsezonas gads, un tā laikā notiks eksperimenti ar dažādām muzeja darbības formām un dažādām programmām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti